Helyi közélet

2016.07.19. 17:22

Figyelmeztetik a „hídugrókat”

Hajdú-Bihar - Bár nem vagyunk a vizek városa, van azért a környéken folyó és csatorna is.

Hajdú-Bihar - Bár nem vagyunk a vizek városa, van azért a környéken folyó és csatorna is.

Igen kreatív a magyar, ha felfrissülésre vágyik a hőségben, láttunk már szökőkútban is embert, a polgárőrök viszont még cifrábbakat tudnak mesélni. A 2010-es belvíz után, amikor egyes utcaszakaszokon is állt a víz, akkor akadt, aki kihasználta a lehetőséget a pancsolásra – mondta el Salánki Ágnes, a balmazújvárosi polgárőrök elnöke. Az, hogy a Keleti-főcsatorna hídjáról ugrálnak a vízbe, szintén gyakori eset volt régebben; mostanság, mintha leszoktak volna róla.

Nem tiszta a víz

– Ha nem is napi, de heti, hétvégi feladatunk a járőrözés a vizek környékén, akkor, amikor a legtöbben fordulnak meg arra; általában ketten megyünk autóval, egyikünk a vizet figyeli – fogalmazott a polgárőrnő. – Idén még nem volt dolgunk tiltott helyen fürdőzőkkel, korábban két esetben kellett figyelmeztetnünk a hídról ugrálókat, hogy butaság, amit tesznek, mert mi van, ha épp egy farönkre esnek? Azt is előrevetítettük, hogy ha a rendőrség éri tetten őket, akkor nem csak „ejnyebejnyére” számíthatnak. Meglepődtek, de jó néven vették, megfogadták a tanácsot – folytatta. A Magdolna-ér és a Virágoskúti csatorna is adott már helyet „fürdőzőknek”, akiket leginkább az riaszt el, ha megtudják, egyáltalán nem tiszták azok a vizek.

Az autópályáról is

Komolyabb a helyzet viszont a Tisza környékén, Csegénél. Információink szerint pár hete meg is halt ott egy fürdőző, az ügyet közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálják.

Amikor arról érdeklődtünk, hogy a polgárőröknek miféle tennivalójuk akad a folyóparton, Simon Imrét, a tiszacsegei polgárőrség szolgálatvezetőjét épp munka közben találtuk: akkor a Nyugati-főcsatorna hídjánál figyelt (a polgárőrség a vízi rendészet szolgálatába is besegít), mint mondta, nem ritkán az autópályáról is beugranak óvatlanok a vízbe. A Tisza partján egyébként csónakkal és gépjárművel pásztázzák az üdülőövezetet.

5-től 50 ezerig

A megyei rendőrség szóvivője két olyan esetet tudott említeni, amikor tiltott fürdőzés szabálysértés miatt feljelentést tettek, s helyszíni bírságot szabtak ki, mert horgásztóban mártóztak meg ketten Hajdúnánás közelében. Ezért egyébként 5-től 50 ezer forintig büntethetnek. A bírságok alacsony számából az látszik, amit a polgárőrök is elmondtak, hogy a cél a figyelmeztetés, a testi épség megóvása.

– A rendőrkapitányságok az illetékességi területükön rendszeresen ellenőrzik a fürdőzés szabályainak betartását, különösen nyáron. Továbbá azt, hogy a „Fürödni tilos!” figyelemfelhívó táblák (fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló, és átlósan 3 centiméter széles piros csíkkal áthúzott tábla) a helyükön vannak-e. Amennyiben nem, mert egyesek hajlamosak azokat is eltüntetni, akkor intézkednek az illetékes hatóságnál a pótlásról. Nemcsak a rendőrség, hanem a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr, az önkormányzati természetvédelmi őr, a halászati őr is szabhat ki helyszíni bírságot azzal szemben, aki tiltott helyen fürdik – mondta Dobó Dénes szóvivő.

Ne egyedül!

Nagyon figyeljünk a gyermekekre is szintén főleg nyári időszakban, nehogy vízközelben (legyen az akár egy ér vagy kis tó) csatangoljanak egyedül. Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 14 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad, lehetőleg sekély vizekben. Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenféleképpen, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény, mentőgallér vagy karúszó használata – figyelmeztet a rendőrség. Régi „klasszikus”, hogy felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe, valamint kerüljék el a vízi járművekről, fürdőeszközökről az ugrálást. Ismeretlen vízterületen még óvatosabbnak kell lenni, a táblával tiltott helyen pedig egész egyszerűen nem szabad kísértésbe esni!


Hajdú-Bihar - A Hajdú-Bihar megyei rendőrök felhívják a kikapcsolódásra vágyók figyelmét a fürdőzés szabályainak betartásának fontosságára, a bányatavak és a szabadvizek veszélyeire.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában