Helyi közélet

2016.07.28. 13:10

EU-pénzek nélkül is?

<em>Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a tusnádfürdői szabadegyetemen azt találta mondani, hogy uniós pénzek nélkül is működne a magyar gazdaság</em>. Petneházi Attila írása.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a tusnádfürdői szabadegyetemen azt találta mondani, hogy uniós pénzek nélkül is működne a magyar gazdaság. Petneházi Attila írása.

Hozzátette, hogy bár természetesen örülünk a kívülről érkező támogatásoknak, ezek valójában elkényelmesítik a hazai vállalkozásokat, amelyek abban bíznak, hogy az ingyen pénz előbb-utóbb az ő szektorukat is eléri. Meg, hogy ezek pántlikázott pénzek, amiket rendszerint arra kell felhasználni, amire az unió jónak látja.

Szokták mondani, hogy az idő mindent megszépít; tételezzük fel, hogy most is erről, és nem tudatos csúsztatásról van szó. Én ugyanis úgy emlékszem, hogy az idei első negyedévben mért, gyalázatosan alacsony, egy százalék alatti GDP-növekedést ugyanez a Varga Mihály éppen azzal magyarázta, hogy az előző uniós költségvetési ciklus már lezárult, a következő pedig még nem nyílt meg. Szóval, maradjunk annyiban, hogy (miként azt a beruházások alakulása szemléletesen mutatja) uniós támogatások nélkül az elmúlt 12 évben nem sok semmi épült volna Magyarországon. És ez még akkor is így van, ha egyébként az ingyen pénz ígérete tényleg sokakat elkényelmesít. De még mindig jobb konkrét célok mentén európai uniós pályázati kiírásokra várni, mint a sült galambra…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában