Helyi közélet

2016.07.18. 07:39

Esőben is szépen szólt az opera

Tiszafüred - A pocsék időjárás ellenére is több ezer ember gyönyörködött a tájban, az operában a hétvégén a Tisza-tónál.

Tiszafüred - A pocsék időjárás ellenére is több ezer ember gyönyörködött a tájban, az operában a hétvégén a Tisza-tónál.

A Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál néven háromnapos, Európában egyedülálló idegenforgalmi produkció zajlott péntektől vasárnapig a Tisza-tó mellett. A legtöbb esménynek a tó fővárosa, Tiszafüred adott otthont. 26 helyszínen és ugyanennyi koncerten 300 művész lépett a közönség elé, köztük olyan előadók is, akik szerepléséért nemzetközi szinten is versengenek a koncertrendező irodák.



A fesztivált Debreceni Ildikó jelmeztervező indította útjára 2014-ben azzal a céllel, hogy a minőségi kultúrát az egészséges életmódot és a természet szépségét összekapcsolja. Ehhez tökéletes helyszín a Tisza-tó, amelynek ismertségéhez, fejlődéséhez, és végső soron új munkahelyek teremtéséhez járul hozzá a Természet Operaháza. A fesztivál három napján, három jól elkülöníthető program zajlott, a rendezvény napjait a zene kötötte össze. Az esemény rangját muttaja az is, hogy a fesztiválon ott volt egy-egy osztrák, német, norvég és USA-beli operaház igazgatója is.

Világhírességek

A hivatalos megnyitón túl az első nap - a TO Pera - az országos-, európai-, valamint a világhírű fellépőkről szólt. Radó Denise interaktív színháza szórakoztatta a közönséget a Morotván, majd ugyanott a Moltopera opera társulata lépett közönség elé. Este a sportcsarnokban megtartott gálakoncert első fellépője Snétberger ferenc gitárművész volt, utána pedig a 100 Tagú Cigányzenekar és Rost Andrea vette birtokba a színpadot. A világhírű operaénekesünk először operettdallamokkal szórakoztatta a közönséget, majd a szegedi Klúg Péter középiskola jelnyelvi tolmács diákjainak látványos bemutatójával kísérve előadta a fesztivál és a Tisza-tó himnuszát. Az est fénypontja a 100 Tagú Cigányzenekar és az ExperiDance előadása a Sissy és Andrássy gróf szenvedélyekkel teli, soha be nem teljesülő szerelmét táncban és zenében elmesélő Fergeretes című előadás volt. A siker ezúttal is hatalmas volt, a közönség hosszú percekig állva tapsolta a művészeket. Az előadás jelmeztervezője egyébként a Természet Operaháza Fesztivál kitalálója és főszervezője Debreczeni Ildikó.

Bicikli helyett autóval

A második napi eseményét, a Tour D Operát, a Tisza-tó körbebiciklizését a szakadó eső és az erős szél félig meghiúsította. Biciklik helyett ugyanis személykocsikba szálltak - körülbelül hatvan járműből állt a konvoj - a tókerülő túra résztvevői, és a mintegy hetven kilométeres távon tíz pihenőhelyen megállva érkeztek be este a tiszafüredi célba. A pihenőhelyeken vendégül látták a túrázókat - a településre, a tájegységre jellemző ételek és italok mellett az előző nap fellépői közül többen, valamint más komolyzenei együttesek és csoportok 20-40 percs rögtönzött koncertekkel szórakoztatták a vendégeket.

Vasárnap, a zárónapon a Boat D Opera programban hajóra szálltak a fesztiválózók, és így keresték fel a Tisza-tó legszebb részeit. A zene, az ének természetesen ezúttal sem maradt el.

HBN-KZS


Érték, jelkép, egyediség

- Értéket hordoz a tájegység, ezért is fontos, hogy a Tisza-tó még ismertebb legyen bel- és külföldön - fogalmazott a fesztivált megnyitó beszédében Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter. Hozzátette, hogy nagyszerű dolog az, ha a rengeteg érzelmet, értéket hordozó műfaj, az opera összekapcsolódik az alföldi táj szépségével.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében a megnyitónak helyet adó polgármesteri hivatal épületének közelmúlt-beli felújítását a kisváros egészére jellemző, 2014-ben elindult fejlődés jelképének nevezte.

- A Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivállal egy új, országos eseménnyel bővült Tiszafüred programkínálata. Komolyzenei rendezvény, amelyben a minőségi kultúra összekapcsolódik a a táj szépségével, és ez adja a kontinensünkre kiterjedő egyediségét - mondta köszöntőjében Ujvári Imre polgármester.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában