Helyi közélet

2016.07.08. 18:06

Az igazság parkolón innen és túl

Debrecen - Magánparkolóban parkolt mozgássérült kártyával, a szélvédője bánta.

Debrecen - Magánparkolóban parkolt mozgássérült kártyával, a szélvédője bánta.

Betört egy Opel Astra hátsó szélvédője május 23-án 11 óra körül Debrecenben, a Vár utcában. Az esetnél két személy volt jelen: az autó mozgássérült sofőrje és a magánparkoló dolgozója. Ez minden, ami teljes bizonyossággal megállapítható az esetről. A körülményekről azonban minden szereplőnek kicsit más a véleménye.

Az esemény után szerkesztőségünkbe érkezett egy telefon. A vonal túlsó végén egy idős férfi mesélte el a történetét, miszerint mozgássérült kártyáját felmutatva sem engedte szabadon, fizetés nélkül távozni őt egy parkolóőr. A sofőr azt mondta, hogy tudtával a rokkant kártya minden európai városban egyet jelent a célhoz legközelebb eső parkolóhely ingyenes használatával. Miután azt észlelte, hogy nem jutnak dűlőre, s az útját álló épp kihúz elé egy fémkerítést, a vita folytatását megelőzendő elindult. Ekkor a parkolóőr utánahajított egy közlekedési táblával felszerelt láncot, ami bezúzta a hátsó szélvédőjét. A hívónk – mint mondta – eztán egy másik helyszínen megállt megvizsgálni a sérülést, majd rendőrt hívott.

A tiltótáblák ellenére

A parkolóőr szerint öt autóval vonult ki a hatóság, nagy meglepetésére, mert a másfél órával azelőtt történtek már nem is jártak a fejében. A középkorú férfi így idézte fel az eseményt. „Már messziről láttam, hogy a magánparkolót egyértelműen jelző táblák ellenére behajt a túlsó oldalon. Felírtam a rendszámot és az érkezési időpontot, mint bárki másnak. Aztán, amikor dolga végeztével az egyetlen hivatalos sorompós bejáraton távozni kívánt, elé álltam és kértem a parkolásért járó pár száz forintot. Az orrom elé tolta a mozgássérült kártyát és magas lóról beszélt. Igyekeztem elmagyarázni, hogy itt nincs jelentősége a kártyájának és ezt láthatta is a táblákon. Miután nem jutottunk közelebb a megoldáshoz, ki akartam húzni előtte a félsorompó meghosszabbítására szolgáló láncot, amelyhez egy kis alumínium stoptábla van rögzítve. A kisurranó autós valószínűleg ráhajtott a láncra, amelynek visszacsapódó vége üthette a kis sérülést a szélvédőn.” Az őr azt mondta ezt nem is igazán észlelte, néhány perces bosszankodás után, legyintve folytatta a munkáját, aztán másfél óra múlva öt autóval, tíz járőrrel jelent meg a hatóság.

Felhívtam a főnököm, aki nyomban beállt helyettesíteni, eztán a rendőrségre vittek, órákig ültem ott, majd vezetőszáron rendőri kísérettel tértem vissza a helyre, ahol minden járókelőt ismerek és emberek százaival váltok néhány jó szót.” (Ez ott jártunkkor percenként megtörtént.) „Elmutogattam azt, ahogyan én észleltem a történteket, majd visszaszállítottak a rendőrségre és éjjel fél 11 körül engedtek el. Másnaptól újra dolgoztam, a rendszeres ügyfelek bizalmát élvezem, előzékeny, nyugodt embernek ismernek, ám kellemetlen volt mindenkinek elmesélni, hogy miért volt itt ennyi rendőr” – mondta némi biztatás után, ugyanis úgy véli nem az újság hasábjain fog rendeződni az ügye.

Ami valóban igaz. A végső szót a bíróságon mondják ki. A garázdaság miatt akár három év szabadságvesztést is kiróhatnak.

HBN–HABE


Igazságügyi szakértő vizsgálja az autót

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság megkeresésünkre közölte: a bejelentés tartalmának megfelelően a szükséges erőkkel és eszközökkel vonultak a helyszínre, mivel számítani lehetett arra, hogy ott erőszakos, garázda személy vagy személyek tartózkodnak. A pontos számokat azonban nem adhatták meg. Az ellenszegülés, szökés megakadályozása érdekében a helyszínen intézkedő rendőr úgy döntött, hogy figyelemmel a rendőrségi törvény idevonatkozó pontjára testi kényszer, valamint az esetleges támadás és szökés ellen bilincset alkalmaz a bizonyítási kísérlet során a kényszerintézkedés hatálya alatt állóval szemben. Az eset tisztázására később szemtanúkat kerestek, úgy tudjuk, eredménytelenül.

A Debreceni Rendőrkapitányság a gépkocsi szélvédőjén keletkezett sérülés körülményeinek és a pontos kárérték megállapítása érdekében igazságügyi szakértőt rendelt ki.


A felek – eljárással kapcsolatos – felvetéseire a rendőrség így felelt: amennyiben a rendőri intézkedéssel érintettek panasszal kívánnak élni, úgy a Debreceni Rendőrkapitányságon a nap 24 órájában megtehetik azt az eset kivizsgálása érdekében.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában