Helyi közélet

2016.07.30. 13:28

A zene mindig terápia

Debrecen - Az „Eső” vagy „A teljesség felé” című sláger sokak fülébe bemászott.

Debrecen - Az „Eső” vagy „A teljesség felé” című sláger sokak fülébe bemászott.

Kezdetekről, dalokról és a zene által generált érzésekről beszélgetett Váradi Nagy Péter Lábas Vikivel (Margaret Island) és Szabó Benedekkel (Galaxisok) a Campus Fesztiválon. Mindkét zenekar 2013-ban indult és hasonló pályát futottak be napjainkig.

A szívükből jön

A kezdeti „örömzenélés” idővel mindkét csapatnál komolyabb szintre lépett. A zene mindig terápia: a kezdetben klasszikus zenét tanuló lány idővel a hangszerektől a hangja irányába indult el.

– Klarinéton, oboán, fagotton és fuvolán játszottam. A zene segített egy betegségem leküzdésében, nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is gyógyított – mondta Lábas Viki. Hozzátette, a zenéléssel jön a katarzis és felszabadulás érzése. Ő kockáztatott, és otthagyta a korábbi munkahelyét, hogy azzal foglalkozzon, amit valóban szeret. – Rengeteget dolgoztam egy tejivóban, aminek idővel az egészségem látta kárát. Megtanultam, hogy vakmerőnek kell lenni, és küzdeni, így alakult meg a Margaret Island – mondta az énekesnő.



Sodródik az árral

Vele ellentétben Szabó Benedek – elmondása szerint – nem egy küzdő típus. Inkább olyan, aki sokáig csak panaszkodik, de nem tesz ellene semmit. A bajai Gyökkettő frontembereként már a kétezres évek elején zenélt, majd az őrültebb Zombie Girlfriend formáció után jutott el a Galaxisokig.

– Likó Marci ajánlotta, hogy legyen egy basszusgitárosunk, ami tényleg jót tett a zenekarnak – mondta. Nem gondolja magát különlegesebbnek az átlagnál, ám ezt cseppet sem pejoratív értelemben mondja. Akkor ír zenét, amikor rossz kedve van, de ahogy az évek telnek, eltávolodik attól a problémától, ami egykor bántotta.

– Sokan azonosulnak a szövegekkel, de nem volt bennem generációs küldetéstudat, amikor alkottam azokat. Talán éppen azért kedvelik sokan, mert a bizonytalanság, a kudarc és az önbizalomhiány jellemző a huszonéves korosztályra. Ez valahol felelősség is – mondta az énekes. Hozzátette, igazából ő csak magával foglalkozik, nem célja, hogy generációs szócső legyen.

Impulzusok

– Igényességre törekvő popzenét játszunk, ami a folkpopból is táplálkozik – mondta Lábas Viki, aki szerint a hajlítások miatt gondolják, hogy népzenére is hajaz a zenéjük, de a külföldi előadók ugyanúgy hajlítanak – ez pedig már semmiképp sem magyar népzenei alap. Ő szívesen hallgat Passangert vagy Ed Sheerant, míg Szabó Benedek egyik kedvence a The Magnetic Fields. Majd mindketten megjegyezték, egyikük sem hallgatná a saját együttesük zenéjét.

HBN–VK


Debrecen – Testközelből követtük nyomon az idei év legnagyobb debreceni buliját, a Campus Fesztivált. Beharangozók, hangulatjelentések, kisszínesek és fotók minden mennyiségben!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában