Helyi közélet

2016.07.08. 15:38

A jéggolyót nem foghatja meg izzadt kézzel

Debrecen - Ma már Magyarországon is mind több szaunamester követi az úgynevezett szaunaszínház irányzatot.

Debrecen - Ma már Magyarországon is mind több szaunamester követi az úgynevezett szaunaszínház irányzatot.

– Csodálatos jövő áll a ma délután bemutatkozott szaunamesterek előtt! Felkészültek, elszántak, kitartóak, erősek, valamint nagyon jó a törölközőforgató technikájuk – ezt Gerhard Ten Hove, a szaunavilágszövetség, illetve a szaunamesterek világbajnokságát (Sauna WM) szervező csapat vezetője, a verseny bíróinak felkészítője, a holland Gerhard Ten Hove mondta a Naplónak a világverseny napokban megtartott debreceni előválogatóján.

Hogy érezte magát a debreceni versenyen?

Gerhard Ten Hove: Nagyon jól, mert a termálfürdő egy csodálatos környezetben egy nagyon szép létesítmény, és a verseny, a versenyzők is nagyszerűek voltak! Tizennyolc országban zajlanak a versenyek a szeptemberben Berlin mellett tartandó Sauna WM-en való részvételért, szerte a világból összesen mintegy 600 szaunamester próbál versenyzőként eljutna a fesztiválra. Debrecenben látom a fejlődést, és ez alapján mondom, csodálatos jövő áll a cívisvárosi szaunamesterek előtt. Ez jellemző Magyarországra is. Az önök hazájában bárhol veszek részt szaunamester-versenyen, látom az előrelépést a létesítmények és a mesterek tekintetében is. És ami még fontos: a szaunamesterek, szerte a világban egy családot alkotnak, partnerei, tanítói és tanulói is egymásnak.



Apropó fejlődés. Ezen pontosan mit ért?

Gerhard Ten Hove: Minden országnak megvan a maga sajátos wellnesskultúrája, ám ebben vannak azonos elemek. Ezek közé tartozik az is, hogy egyre nagyobb igény van a kulturált, szórakoztató szaunázásra. És ebben a fiatalok élen járnak. Tehát nem csak annyi a szauna, hogy beülök meleg kabinba, negyed óra múlva kijövök, lezuhanyzok, csobbanok, és kezdem előlről. Élmény kell az embereknek, ami a tökéletesebb kikapcsolódást, ellazulást, feltöltődést szolgálja. Ezt a Magyarországon is egyre-másra létesülő szaunakomplexumokban kaphatják meg, és akik adják, a szaunamesterek, energikusak, elszántak, jó a legyező technikájuk, tökéletesen beleillenek a nemzetközi versenyek világába. Ma már Magyarországon is mind több szaunamester követi az úgynevezett szaunaszínház irányzatot. Minél több élményt adni az embereknek zenével, illatokkal, legyezésekkel, törölköző pörgetésekkel. Mindez kitűnő hangulatot, tökéletes feltöltődést eredményez.

Minderre hogyan készülnek a szaunamesterek?

Gerhard Ten Hove: A szórakoztató szauna előretörésében Magyarország még az út elején tart, ám nagyon jók az alapok minden tekintetben. A mesterek felismerték, hogyan lehet maximalizálni a szaunázás hatását. És erre ők tudatosan készülnek. A szaunaszeánszokat fizikálisan bírni kell; erő kell ahhoz, hogy a 90 fokos melegben a negyedórás szaunaszeánszt végigbírják, ezért edzésre járnak. Színészi képességeiket pallérozzák. Különös figyelmet fordítanak a higiéniára. Például jéggolyót nem foghatnak meg izzadt kézzel, a legyező törölközőt nem használhatja, ha előtte elejtete.



Milyen képességekkel kell rendelkezni egy szaunamesternek, hogy eljusson a WM-re?

Gerhard Ten Hove: Egy felöntésnyi idő, tehát maximum tizenöt perce van a vendégek kiszolgálására. Ő felelős a bent lévők szórakozásáért, az egészségéért, a biztonságáért, azért, hogy a szaunázók jól érezzék magukat. Ehhez eszközei a fények, a zenék, az illatok, a jelmezek, a színészi játék. Ezzel együtt összhangban kell lenniük a közönséggel, és ha szükségét érzik, akár tudjanak rögtönözni is. Mindez a szaunában ücsörgők egészségéért, felfrissüléséért, pihenéséért, a kiszolgálásukért. Tehát a szaunamester egy összetett személyiség. A versenyt vállalók legjobbjai pedig mehetnek a világbajnokságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában