Helyi közélet

2016.06.21. 07:31

Videó: Pillantás a múltat őrző kriptába

Püspökladány - Már ebben az évben megkezdődhet a volt kocsijavító épület bontása, a helyén rendezett terület lesz.

Püspökladány - Már ebben az évben megkezdődhet a volt kocsijavító épület bontása, a helyén rendezett terület lesz.

Közép-Európa egyik legmodernebb vasúti kocsijavítója volt átadásakor, 1974-ben, fénykorában mintegy 100 ladányinak, környékbelinek – főleg szakmunkásnak – adott munkát, majd egy üzem léptékével mérve rövidke, bő két évtizedes működés után a tevékenység megszűnése miatt bezárt a kocsijavító.

Voltak érdeklődők

Debrecen felől vasúton érkezve, a közúti átjáró után jobb oldalon pillanthatjuk meg a ladányiak egykori büszkeségét, a MÁV kocsijavítót. A szocialista építészetnek a funkcionális célszerűség jegyeit magán viselő komplexumon még erősen pusztuló állapotában is látszik, hogy nem régi, akár fel is lehetne újítani, és eredeti funkciójának átadni, már ha lenne erre igény napjainkban. A járműjavítót is magába foglaló ingatlan tulajdonosa 1955 óta a Magyar Állam, kezelője a MÁV Zrt.

A létesítmény utolsó aktív üzemeltetője a MÁV Járműjavító Kft. volt, amely azt a 1990-es évek végén adta vissza a tevékenység megszüntetése okán. Ezután több piaci szereplő is jelentkezett hasznosítási szándékkal, azonban a jogkörnyezet (elidegenítési tilalom) és a felújítási költség miatt szerződés nem jött létre.

A természet hatalma

Ha már kívülről körbejártuk, beljebb is léptünk. Kerítés már csak itt-ott van, a rozsdásodó vascölöpök drótra várva meredeznek az ég felé. Az összetöredezett beton repedéseiből nemcsak pipacs, méteres aszat, hanem kis fák vékonyka törzse is elő-előtört már. Üvegszilánkok reccsennek a talpunk alatt, az üres ablakkereteken keresztül látni lehet az üzemet kiszolgáló helyiségek még meglévő felszereléseit, a tartályokat, a kapcsolószekrényeket, az aknákat. Sínmaradványok vezetnek bennünket a bejáratig. A hatalmas csarnok két óriási ajtaja már hiányzik, a síneknek is azon a ponton van végük. Bent a mindent átható csend, nyugalom, enyészet. Mint egy kriptában; Ladány múltja egy jelentős szeletének sírkamrájába léptünk be.

A szerelőakna betonnal bélelt maradványa csak az egyik oldalon van meg, a többit már „elhantolták”, legalább ötven méter hosszú földkupac az egykor volt szerelők munkahelye. Nem meglepő, a csarnok időtlenségbe merevedett némasága csendet parancsolóan telepszik ránk. Mozgásunk lassú, tekintetünk viszont cikázik. A fedél nélküli kör alakú aknákat védő raklapmaradványokat és betondarabokat kerülgetve haladunk előre. Látható, a természet lassan visszahódítja a csarnokot. A kövesút felőli oldalon hiába deszkázták be az ablakkeretek egy részét, a szilfák ágai utat találtak a csarnokba. Az árnyékos falon zöld moha nedvedzik, a szerelőaknát borító földből nyurga margaréta figyel a fény felé, a kapcsolószekrényben madárfészek. És persze az ember sem hiányozhat – lábnyomok a poros földön, papírfecnik itt-ott, kiszáradt ásványvizes flakonok és sörösdobozok, fekáliamaradványok az oldalhelyiségek kövezetén. Mindeközben a falon lévő táblák még figyelmeztetnek a munkahelyi- és balesetvédelmi szabályok betartására. A vizes helyiségek egykori funkciójára már csak a csempe emlékeztet, minden fémet elvittek innen, a kövezetet fel-, a falakat kibontották az értékes fémért.

Egyszerre bontják

A benti hűvös, mozdulatlan levegőjű félhomály és a kinti meleg, szeles, vakító verőfény között óriási az ellentét. Nem sokáig lesz már ez így – derül ki a MÁV Zrt. kommunikációs osztályától kérdéseinkre kapott válaszokból. Sajnos nem a felújítás, a régi tevékenység visszaállítása, vagy esetleg a csarnok bérbeadása szerepel a tervben, hanem a bontás. „Terveink szerint a csarnok épület mellett, az állomás túloldalán található kihasználatlan, lepusztult építményekkel egyszerre bontjuk le. A bontási tervek elkészítésére a tervezőt kiválasztottuk, folyamatban van az előkészítés. A tervezés és engedélyezési eljárásokat követően, a kivitelező kiválasztása után a bontási munkálatok várhatóan még az idén megkezdődnek. A bontási munkák befejezését követően a hiányzó kerítésszakaszt pótoljuk, így egy rendezett terület benyomását fogja kelteni a jövőben.” – írták a budapesti központból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában