Helyi közélet

2016.06.01. 18:27

Tízből egy embert érint a vesebaj

Debrecen – A cukorbetegség, a vérnyomás és az érelmeszesedés együttesen okozhatja a vesebetegség kialakulását.

Debrecen – A cukorbetegség, a vérnyomás és az érelmeszesedés együttesen okozhatja a vesebetegség kialakulását.

Hazánkban is csaknem egymillió ember esetében jelenthet valós veszélyt a krónikus vesebetegség – többek között erről is hallhatnak beszámolót azok az érdeklődők, akik ellátogatnak a jubileumi XX. Debreceni Nephrologiai Napokra. A Debreceni Egyetem rendezésében sorra kerülő négynapos konferencián június 1–4. között több mint nyolcvan előadás hangzik el, a kétnapos ápolói továbbképzésen pedig további 19 előadást hallgathatnak meg az egészségügyi szakdolgozók.

– Világszerte óriási problémát jelent, hogy az úgynevezett az idült vesebetegségek lappangva, tünetmentesen jelennek meg, és amikor már a tünetek jelentkeznek, sajnos a legtöbb esetben már egy elkésett fázisról beszélünk – hívta fel a figyelmet a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján dr. Kárpáti István egyetemi docens, a Magyar Nephrologiai Társaság főtitkára. – Olyan betegségről van szó, amely szinte minden tízedik, magát egészségesnek valló személy esetében fennáll, tehát hazánkban közel egymillió ember is érintett lehet. A felismerésére igazából a tervezett, szervezett szűrővizsgálatok jelenthetnének megoldást. Kialakulásának hátterében a három nagy népbetegség húzódik meg: a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a főleg időseket érintő érelmeszesedés. Ha nem figyelnek rá, s nem kezelik kellő módon ezt a három alapbetegséget, előbb-utóbb ezekből együttesen fog kialakulni a vesebetegség a páciensnél – mondta el Kárpáti István.

HBN-MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában