Helyi közélet

2016.06.23. 14:58

Sonka, pálinka húsvétra…

Debrecen - Első fokon többen letöltendő, mások felfüggesztett szabadságvesztést kaptak.

Debrecen - Első fokon többen letöltendő, mások felfüggesztett szabadságvesztést kaptak.

Szerdán még a perbeszédekkel folytatódott a másodfokú bírósági eljárás a Debreceni Ítélőtáblán azoknak a munkaügyi felügyelőknek az ügyében, akiket azzal vádolnak, hogy cégvezetőkkel, vállalkozókkal játszottak össze az ellenőrzések alkalmával. Perbeszédében több vádlott védője arról beszélt, hogy az, ami a titkos hangfelvételeken virágnyelvként azonosítva hallható, nem feltétlenül virágnyelv. Több, ellen­őrzéssel érintett vállalkozó védője is azt mondta, tényleges alkalmak – például névnap – apropóján köszöntötték az egyik vádlottat. Egyikük a jogi képviselő elmondása szerint egy sonkából, pálinkából álló csomaggal a vádlott szakszerű munkavédelmi tájékoztatását viszonozta, miután húsvét közeledett. Egyúttal arra is emlékeztetett, hogy ügyfelének 100 ezer forintos munkaügyi bírságot kellett fizetnie.

Emellett több jogi képviselő visszautalt az elsőrendű vádlott, Sz. László védőjének perbeszédére. Dr. Zeke László hétfőn arról beszélt, hogy nem lehet példastatuálásra használni ezt az esetet a korrupciós ügyekre. Azt is mondta, hogy pitiáner munkaügyi szabálytalanságokból csinálnak nagy ügyet, amelyekért a Debreceni Törvényszéken aránytalanul nagy büntetést szabtak ki.

Mint arról beszámoltunk, az ügyészség és az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék álláspontja szerint a vádlott munkaügyi felügyelők vagy figyelmeztették a vállalkozókat az ellenőrzésekre, vagy pedig a kollégáik által megkezdett eljárást igyekeztek befolyásolni. Számos esetben felhívták a helyszínen intézkedő ellenőrt, és megpróbálták rábírni arra, hogy elnézőbb legyen a szabálytalanságokkal szemben. A munkaügyi felügyelők közül többen teljesítették a kérést.

Az ügyben leghamarabb szeptember 12-én születhet jogerős határozat, amikor a vádlottak az utolsó szó jogán szólhatnak.

HBN


Debrecen - Nagyon sokat ért egy jó kapcsolat azoknak a vállalkozóknak, cégvezetőknek, akik ismerték a hétfőn a Debreceni Ítélőtáblára idézett munkaügyi felügyelőket. Az első fokú bíróság tényállása szerint a vádlottak előre figyelmeztettek a közelgő ellenőrzésre, vagy felhívták a helyszínen intézkedő munkaügyi ellenőröket, és megpróbálták őket rábírni arra, hogy elnézőbbek legyenek a szabálytalanságokkal szemben, persze nem ingyen. Az ügy azt követően került másodfokra, hogy a kiszabott büntetések után a vádlottak – illetve védőik – többsége fellebbezett, miként többek esetében az ügyész is. Így is 29 vádlottja van az ügynek másodfokon.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában