Helyi közélet

2016.06.03. 15:07

Pályázatokat figyelt a polgármester

Berettyóújfalu - Nem maradt fenn, de legalábbis eddig nem került elő írásos nyom arról, hogy milyen munkát végzett Dombi Imréné (Fidesz–KDNP), Püspökladány jelenlegi polgármestere annak az uniós pályázatokat gondozó vállalkozásnak, amellyel szerződésben állt az önkormányzat – derült ki a csütörtöki tárgyaláson, amelyen tanúként hallgatták meg a városvezetőt.

Berettyóújfalu - Nem maradt fenn, de legalábbis eddig nem került elő írásos nyom arról, hogy milyen munkát végzett Dombi Imréné (Fidesz–KDNP), Püspökladány jelenlegi polgármestere annak az uniós pályázatokat gondozó vállalkozásnak, amellyel szerződésben állt az önkormányzat – derült ki a csütörtöki tárgyaláson, amelyen tanúként hallgatták meg a városvezetőt.

E cég egykori vezetőjét, T. Jánosnét bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel vádolják, s azzal, hogy a néhai polgármester, Arnóth Sándor által elkövetett bűncselekményekhez nyújtott segítséget, aki közel 14 millió forint vagyoni kárt okozott a ladányi önkormányzatnak. Dombiné szerepe azért érdekes, mert a T.-né által vezetett társaság 2008 novemberétől megbízásos szerződéssel foglalkoztatta őt, elmondása szerint a pályázatokat figyelte, erre Arnóth kérte fel. Azokról legfeljebb kétoldalas feljegyzéseket készített, amiket neki adott át. Az iratokat nem iktatták, és elmondása szerint nem tudja, hol vannak. Az ugyanakkor nem derült ki a tárgyaláson, hogy Dombiné véleménye szerint erkölcsileg helyesen járt-e el, amikor leszerződött a céggel.

Átbeszélték a meglátásokat

Azért a K. Zrt.-vel kötöttem szerződést, mert a pályázataink nagy részét ez a cég írta

– így felelt Dombi Imréné jelenlegi püspökladányi polgármester (Fidesz-KDNP) tanúként a nyomozati szakban tett vallomásában arra a kérdésre, hogyan került képbe nála a vállalkozás, különösen akkor, amikor már kiderült, a helyi gyógyfürdő harmadik fejlesztési üteménél nem jártak el körültekintően. Ez az a társaság, amellyel 2008 márciusában uniós pályázatok figyelésére, lebonyolítására és tanácsadásra szerződött az akkor a néhai Arnóth Sándor (Fidesz-KDNP) által vezetett püspökladányi önkormányzat. A gyógyfürdő továbbfejlesztésére irányuló tanulmány „apró” szépséghibája, hogy az szinte teljes egészében megegyezik két hivatali dolgozó előzetes hatástanulmányával, egy-egy szót cseréltek ki, már ahol. Még a helyesírási hibák is ugyanazok benne.

Dombiné, aki a vádbeli időszakban önkormányzati képviselő volt, azt mondta, egy adott időpontban kellett Budapestre utaznia, ott dolgozták ki a szerződését. Feladata az önkormányzat által tervezett beruházások pályázatokkal összhangba hozása lett – derült ki a felolvasott vallomásából. Ott is azt mondta, hogy a meglátásait átbeszélte Arnóthtal, a pénzt a K. Zrt.-től kapta. Arra a felvetésre, hogy az általa említettek nem tartoztak a munkakörébe, s arra, hogy nem vetődött-e fel összeférhetetlenség, azt mondta, erre nem tud válaszolni. Arra pedig, hogy hasonló szerződés jött létre az önkormányzat és a cég között, úgy fogalmazott, arról nem tudott. Az általa elmondottakat a csütörtöki, Berettyóújfalui Járásbíróságon tartott tárgyaláson is fenntartotta, a szerződése ismertetésekor pedig kiderült: 168 ezer forintot kapott havonta.

Ketten írtak alá

A bíróság nemcsak azt igyekezett tisztázni, hogy milyen tevékenységet végzett a társaság, hanem azt is, ki ellenőrizte a teljesítéseket. A vád szerint ugyanis Arnóth Sándor annak ellenére állított ki teljesítési igazolásokat és jegyzőkönyveket, és úgy adott utasítást a számlák kiegyenlítésére, hogy tudta, nincs mögöttük valós teljesítés. Polgármesterként a vád szerint megszegte vagyonkezelési kötelezettségét.

Keserű László jegyző arról beszélt, szokás lett a hivatalban, hogy Arnóth olyan papírokat írt alá, amiket ő előtte ellenjegyzett. Azt mondta, képtelenség minden üggyel teljes mértékben képben lenni, ám mielőtt hozzá kerültek az iratok, szakmai kontrollon estek át, megbízott a hivatal munkatársaiban.

Egy másik, a vádbeli időszakban pénzügyi vezetőként dolgozó tanú elmondásából az rajzolódott ki, hogy egyfajta utolsó kontrollt is jelentett az ő személyes alapossága, ugyanis három számlát visszaküldött a zrt.-nek, miután a munkatársaival egyeztetve úgy ítélte meg, nincs valós teljesítés azok mögött. Hangsúlyozta: egyszer sem kapott Arnóthtól olyan utasítást, hogy annak ellenére fizessen ki számlát, hogy nincs mögötte teljesítés. A vádlott cégvezető erre azt mondta, a számlákat egy külső fél küldte ki, még idő előtt.

HBN–SZZSL


Berettyóújfalu - A külső igazságügyi könyvszakértői vélemények alapján a semmire fizethetett ki Püspökladány önkormányzata bruttó 6 millió forintot a T. Jánosné dr. által vezetett, uniós pályázatokkal foglalkozó K. Zrt. számára. Az ismertetett vélemény szerint a cég által a gyógyfürdő fejlesztésére készített előzetes megvalósíthatósági tanulmány valójában másolata két hivatali dolgozó tanulmányának, a szakértő néhány mondatban talált eltérést, egyébként a sorok törése, sőt, a helyesírási hibák is azonosak – derült ki a hűtlen kezeléssel vádolt korábbi cégvezető ellen zajló büntetőeljárás keddi tárgyalási napján a Berettyóújfalui Járásbíróságon. T. Jánosné a vád szerint a néhai polgármester, Arnóth Sándor (Fidesz) által elkövetett bűncselekményhez nyújtott segítséget.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában