Szakértők: másolatért vett fel milliókat

Vezető fideszes politikusok, köztük Fazekas Sándor miniszter jelenlétében avatták fel az Arnóth Sándor emlékhelyet
Vezető fideszes politikusok, köztük Fazekas Sándor miniszter jelenlétében avatták fel az Arnóth Sándor emlékhelyet - © Fotó: Magánarchívum
Berettyóújfalu – A külső igazságügyi könyvszakértői vélemények alapján a semmire fizethetett ki Püspökladány önkormányzata bruttó 6 millió forintot a T. Jánosné dr. által vezetett, uniós pályázatokkal foglalkozó K. Zrt. számára. Az ismertetett vélemény szerint a cég által a gyógyfürdő fejlesztésére készített előzetes megvalósíthatósági tanulmány valójában másolata két hivatali dolgozó tanulmányának, a szakértő néhány mondatban talált eltérést, egyébként a sorok törése, sőt, a helyesírási hibák is azonosak – derült ki a hűtlen kezeléssel vádolt korábbi cégvezető ellen zajló büntetőeljárás keddi tárgyalási napján a Berettyóújfalui Járásbíróságon. T. Jánosné a vád szerint a néhai polgármester, Arnóth Sándor (Fidesz) által elkövetett bűncselekményhez nyújtott segítséget.

Több alkalommal is úgy fizetett ki számlákat az Arnóth Sándor (Fidesz) polgármester vezette püspökladányi önkormányzat 2008-ban egy T. Jánosné dr. által irányított, uniós projektek lebonyolításával foglalkozó cégnek (K. Zrt.), hogy a benyújtott számlák mögött tényleges munkavégzés nem volt, hiányzott a dokumentáció, teljesítés nem állapítható meg – ezeket fogalmazta meg egy igazságügyi könyvszakértő, aki az önkormányzat és a cég közötti szerződéseket vizsgálta. Véleményét a hűtlen kezeléssel vádolt, egy időben a vidékfejlesztési minisztérium alá tartozó zöldhatóságot is irányító T.-né ellen zajló keddi tárgyaláson olvasta fel dr. Burai Judit Cintia bíró. A vádlott védői előrevetítették: ők is kezdeményezik majd szakértő bevonását.

Csak szavakat cseréltek ki

A vádirat alapján alighanem Arnóth is a vádlottak padján ülne az üggyel összefüggésben, ha 2011-ben nem veszíti életét egy autóbalesetben, ugyanis az ügyészség szerint T.-né az általa elkövetett bűncselekményhez nyújtott segítséget. A szóban forgó cég készített tanulmányt a helyi gyógyfürdő továbbfejlesztésére. „Apró” szépséghiba, hogy az szinte teljes egészében megegyezik két polgármesteri hivatali dolgozó előzetes hatástanulmányával, egy-egy szót cseréltek ki, már ahol. Még a helyesírási hibák is ugyanazok benne.

Mint a tárgyaláson elhangzott, a két pályázatíró még Arnóth elődje, dr. Molnár László (MSZP) polgármestersége alatt álltak munkába (őket egyébként idő hiányában nem hallgatták most meg). A 2006-ban indult ciklus közepére viszont kitelt az idejük a hivatalban. A város élére került Arnóth Sándor nem bízott bennük – mondta vallomásában a jelenlegi városfejlesztési irodavezető –, a polgármester a fiaskók miatt többször elégedetlenkedett: múzeumfelújításra és orvosi rendelő építésére is sikertelenül pályáztak. Így kerülhetett képbe a cég és T.-né.

Róla egy másik tanú, aki alkalmazottként felvette őt a K. Zrt-hez, azt mondta, később átvette az ügyvezetést, még résztulajdonos is lett. A tanú szerint jó kapcsolatait használta; indokolatlan költései voltak, „családi vállalkozásként kezelte a céget”, akörül az érdekkörébe tartozó társaságok jelentek meg alvállalkozóként. T.-né azzal védekezett, hogy egyeztetett a tulajdonossal, aki mindent jóvá hagyott. Munkájával szemben 2008 decemberében merültek fel kifogások, következő év áprilisában vonták vissza a megbízatását. A vád szerint bűnsegédként összesen 13 millió forintos veszteséget okozhatott Püspökladánynak, és további számlákat nyújtott be összesen 7 millió forintról, el nem végzett projektmenedzseri, tanácsadói tevékenységért, ezeket viszont már nem egyenlítette ki az önkormányzat.

HBN–SZZSL