Helyi közélet

2016.06.01. 13:56

Olvasói levél: Felminősítés, pénzvilági dicséret

Debrecen - <em>Magyarország néhány héttel ezelőtt makrogazdasági tel­jesítményéért és gazdaságpolitikájáért OECD (Együttműködési és Gazdaság Fejlesztési Szervezet) dicséretet, majd néhány nappal ezelőtt hitelminősítői (Fitch Ratings) felminősítést kapott. Ez utóbbi alapvetően az ország pénzügyi teljesítőképességét ismerte el.

Debrecen - Magyarország néhány héttel ezelőtt makrogazdasági tel­jesítményéért és gazdaságpolitikájáért OECD (Együttműködési és Gazdaság Fejlesztési Szervezet) dicséretet, majd néhány nappal ezelőtt hitelminősítői (Fitch Ratings) felminősítést kapott. Ez utóbbi alapvetően az ország pénzügyi teljesítőképességét ismerte el.

Azt gondolom, hogy a vezető politikusoknak és elemzőknek reálisan kell megítélniük az ország gazdasági helyzetét. Ezzel kapcsolatban Kovács Zoltán (ÉS-főszerkesztő, bal- és liberális oldali elemző) példáját hozom fel, aki azt mondta egy tévéműsorban – a kormányzati véleményekkel összhangban –, hogy a felminősítésnek már legalább fél éve meg kellett volna történnie. Ez a mozzanat elindítója lehet egy olyan – feltétlenül szükséges – gondolkodásnak, amely a társadalmi kérdésekben, különösen pedig a gazdaság esetében, a politikai nézetektől függetlenül, a reális megközelítést helyezi előtérbe. Háttérbe szorítva a mesét, az anekdotázást, a csűrés–csavarást, a részérdek alapú csúsztatást és a politikai érzelgősséget. Alapvetően azért, mert a gazdaság nem irodalmi alkotás, amibe mindent bele lehet magyarázni.

Orbán Viktor nem túl régen viszont azt mondta: mi magyarok még a jót is kétkedve (félörömmel) fogadjuk, ke­ressük a mögötte lévő „nem jót”. Ez talán azért van, mert történelmünk során politikusaink igen gyakran igyekezetek beadagolni nekünk, hogy a „rossz is jó”. Elővéve a kétkedő gondolkodásunkat, azt kell megállapítani, hogy a két elismerés (OECD, Fitch Ratings) a magyar nép igen kis százalékának okoz anyagi és lelki (büszkeség) élményfürdőt. A nagy többség helyzete sajnos marad ugyanolyan bizonytalan – főként gazdasági értelemben szabadsághiányos –, mint volt a dicséretek előtt. Lehet, hogy a magyar nép jobban „együtt örülne” vezetőivel, ha dicséretet kaptunk volna a Nemzetközi Korrupció Kutató Intézettől (Transparency International), az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) és a Nemzetközi Szociológiai Társaságtól (ISA) is.

- Dr. Szőke Kálmán, Berettyóújfalu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában