Helyi közélet

2016.06.15. 08:11

Nem várt büntetés a Tigáztól: súlyos tízezreket fizetnek Debrecenben is

Debrecen - Sokan felháborodtak a napokban, amikor kézhez kapták a Tigáz Zrt. felszólítását, hogy 8 napon belül fizessenek be különböző nagyságú összegeket, de minimálisan 40 eurónak megfelelő magyar forintot. Többen szerkesztőségünknek jelezték, mi pedig a szolgáltatónál érdeklődtünk, ahonnan megerősítették: valóban egy évre visszamenőleg büntetést küldenek egyes késedelmesen vagy be nem fizetett számla után, amit számukra egy márciusi törvénymódosítás tesz lehetővé.

Debrecen - Sokan felháborodtak a napokban, amikor kézhez kapták a Tigáz Zrt. felszólítását, hogy 8 napon belül fizessenek be különböző nagyságú összegeket, de minimálisan 40 eurónak megfelelő magyar forintot. Többen szerkesztőségünknek jelezték, mi pedig a szolgáltatónál érdeklődtünk, ahonnan megerősítették: valóban egy évre visszamenőleg büntetést küldenek egyes késedelmesen vagy be nem fizetett számla után, amit számukra egy márciusi törvénymódosítás tesz lehetővé.

Túl nagy publicitást nem kapott, legfeljebb csak pénzügyi berkekben egy márciusban hozott intézkedés, amely a 40 eurós behajtási költségátalány módosításra vonatkozik, és a Polgári Törvénykönyvből kivéve önálló törvényként fogalmazták újra. Ez rendelkezik a vállalkozások, valamint a vállalkozás és szerződő hatóság közötti kereskedelmi ügyletek ellenértékének késedelmes teljesítése esetén a másik fél felé benyújtható anyagi igényről. Mivel ez leginkább a könyvelésben jelent könnyebbséget, szót sem érdemelt volna, amíg a gázszolgáltatásból kivonulni készülő Eni, azaz magyarországi vállalata, a Tigáz Zrt. nem jelezte üzleti fogyasztói felé, hogy a cég is él ezzel a lehetőséggel az új törvényben megadott egy évre visszamenőleg. Ennek „esnek áldozatul” most sokan, olyanok is, akik a (az euró középárfolyamától függően) havi 12-13 ezer forintos büntetésnél jóval kevesebb számla kifizetése előtt bizonyultak feledékenynek.

Több a büntetés

Egy kisbolt tulajdonosnője például azért érzi sérelmesnek a rá kirótt több mint 70 ezer forintot, mert átlagban havi 9 ezer forintot fizetett be késedelmesen, és neki is 12 ezerbe kerül havonta a feledékenysége, akárcsak az ennek a sokszorosát időben nem fizetőknek. Még nála is igazságtalanabbnak tartja ezt a fajta utólagos büntetést az a férfi, akinek ugyan van egy műhelye Debrecenben, de egy éve már nem használja, csak készenléti díjat számláztak neki fogyasztás híján, most pedig 4 hónapra a 40 eurós behajtási költségátalányt, azaz legalább 50 ezer forintot. Jelezte is, hogy méltányossági kérelmet nyújt be a Tigázhoz, reméli, figyelembe veszik a két összeg közötti jelentős eltérést.

A törvény alkalmazásáról beszélgetve a cég sajtószóvivője, Száraz Gábor is azt hangsúlyozta, hogy amennyiben az általuk törvényesen alkalmazott eljárással kapcsolatban valakinek problémája van, nyugodtan jelezze feléjük. Igaz, nem annyira a kiszámlázott tétel elengedéséről, mint inkább fizetési könnyítésről, ütemezésről beszélt. Azt is elmondta, amennyiben valaki azért késett a számla kiegyenlítésével, mert neki nem jó a befizetési határidő, és néhány nappal át szeretné ütemeztetni, arra is van lehetőség. Hozzátette, egyszerűbb, mintha utólag akarja ezzel megmagyarázni az illető, miért várt a fizetési felszólítás megérkezésééig, vagy esetleg egyáltalán nem egyenlítette ki a számlát.

Kinek mennyi 40 euró

Ennél a pontnál érdemes megállni, ugyanis, mint a cikk elején már említettük, ez az uniós jogharmonizációs törvény a kereskedelmi, illetve szolgáltatási ügyletek során gyakran kialakult laza fizetési fegyelem erősítését célozta, akár két különböző ország cégei között is. A magyar gyakorlatból is számtalan példát lehetne hozni erre, így több százezres, milliós vagy milliárdos tartozások esetén a 40 eurós behajtási költségátalány, amiből a pénzhez jutási eljárásokat, például a fakto­ring cégek megbízását lehet fedezni, nem igazán életszerű a közműcégek részéről az olyan kis tételeknél, mint a fentebb említett kettő. Hogy ennek ellenére miért egységes a büntetés? Erre a szóvivő azt mondta, a törvény nem ad lehetőséget a különbségtételre, így ez a kérdés már nem a Tigáz Zrt. kompetenciájába tartozik.

HBN–Égerházi Péter


Egy évre visszamenően

A behajtási költségátalányra vonatkozó törvény értelmében azzal a vállalkozással, illetve szerződő hatósággal, amelyik késve fizeti meg a számlát, a szolgáltató jogosult a követelés behajtásával kapcsolatos költségek fedezetéül 40 eurónak megfelelő költségátalányt kiszámlázni. A törvényi szabályozás nem tesz különbséget, hogy a fizetési késedelem 1-2 nap vagy 3-4 hónap. A szolgáltatónak az egyenlő elbánás elve alapján kell az ügyfeleit kiszolgálni, így ilyen különbséget a törvény alkalmazásakor sem tehet. A szolgáltató a behajtási költségátalányt a késedelem bekövetkezésétől számított egy éves jogvesztő határidőn belül követelheti. A követelés esedékességének időpontja önkéntes teljesítés esetén ez, önkéntes teljesítés hiányában a teljesítésre való első felszólítás időpontja.

Aki nem fizeti ki a költségátalányként meghatározott összeget, előbb erre vonatkozó felszólítást kap, végső esetben a szolgáltató kikapcsolhatja a gázt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában