Helyi közélet

2016.06.03. 16:07

Nem mindegy, mi kerül a gyerekről netre

Debrecen - Odafigyelő magatartással elejét vehetjük az online veszélyeknek.

Debrecen - Odafigyelő magatartással elejét vehetjük az online veszélyeknek.

A fiatalokat tudatos Internet használatra kell nevelni. A szülők feladata, hogy beszéljenek a gyerekekkel az Internet veszélyeiről, többek között az Internetes zaklatásról, az online pedofíliáról valamint az úgynevezett groomingról, ami a szexuális visszaélés előkészületét jelenti. Ennek során a visszaélők anonim maszk mögé bújva próbálnak a gyermekek, fiatalok közelébe férkőzni, információt gyűjteni, hogy végül személyesen találkozhassanak velük – hívta fel a figyelmet a legfontosabb online veszélyekre Dr. Tordai Zsófia adatvédelmi szakértő, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság munkatársa a közelmúltban egy nevelőszülői konferencián.

Kijátszható platformok

Míg a médiában korhatáros megjelölés van, addig ezzel az Interneten nem találkozunk. Bizonyos tartalmak előtt felugrik egy ablak, hogy elmúlt-e a használó 18 éves, de ezt egy kattintással ki lehet játszani – emelte ki a szakértő. Majd folytatta, a legismertebb közösségi portálon az adatvédelmi rendelkezések értelmében hiába a 13 éves kor van megjelölve alsó korhatárként, a 10 évnél fiatalabbak száma mégis ötmilliósra tehető.

Személyes adatainkkal is visszaélhetnek, olyan felületeken tehetik közé, ahol nem volt cél, hogy ez megjelenjen. Egy bikiniben készült nyaralós fotó egy tinilányról könnyen átkerülhet akár egy erotikus oldalra is. A szakértő kiemelte, a zaklatást ért gyermekeknél az tapasztalható, hogy félnek az esetről beszélni, szégyellik, és nem is nagyon tudják, hova fordulhatnak. A nevelési intézményekben, általános iskolákban lehetőség van mediációs eljárással segíteni. A mediátor – mint közvetítő közeg – próbálja a jogsértéshez vezető okokat feltárni, és egyfajta megbánásra rávezetni az elkövetőt.

Több szervezethez fordulhat

Az Adatvédelmi Hatóság a gyermekek védelmére kiemelt figyelmet fordít, fontos a prevenció és a jogsértések orvoslása, kezelése, illetve a közvélemény tájékoztatása. Elsősorban a rendőrséget kell értesíteni, és feljelentést tenni, ha súlyos visszaélést tapasztalunk. – A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság is foglakozik ezzel a problémakörrel, akiknek külön van egy Internetes felületük, ahova a sértő tartalmakat lehet bejelenteni. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány pedig egy olyan segélyvonalat üzemeltet, amit a gyermekek anonim módon is hívhatnak. Ha a szakember úgy látja, lépni kell az ügyben, akkor mindenképpen próbálnak hatékony segítséget nyújtani akár a gyermeknek, akár a segítséget kérő szülőnek, pedagógusnak – mondta a szakértő.

HBN-Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában