Helyi közélet

2016.06.06. 15:53

Nehéz rávenni a fiatalokat a Kossuth-kultusz ápolására

Debrecen - A Kossuthoz köthető személyekről sem feledkezik meg a debreceni társaság.

Debrecen - A Kossuthoz köthető személyekről sem feledkezik meg a debreceni társaság.

Huszonkét éve jött létre városunkban a Kossuth-társaság, melynek jelenlegi elnöke, Jóga László azóta tagja, sőt érdekességként megemlíti, ő legfiatalabb. Mondania sem kell, ez sok mindent elárul erről a mintegy félszáz tagú, lelkes csoportról – nehéz rávenni a fiatalokat a Kossuth-kultusz ápolására, ahogy az elnök a tevékenységüket megfogalmazza. Pedig, csak ha néhány olyan elszánt és tettre kész jelentkező akadna, mint Jóga László, aki a kezdetektől biztosította az anyagi forrásokat a Kossuth-emlékhelyek felállításához, még többet tudnának tenni a magyarok Mózese emlékének méltó fenntartásáért. Ilyen található Debrecenen kívül Dombrádon, Létavértesen és Nyíradonyban, de még ezeknél is messzebb elmennek, ha hívják őket.

Elhúzta a nótáját

Ám a társaság hitvallása szerint nem csak az 1848–49-es szabadságharc vezéralakjának, hanem a hozzákapcsolható személyeknek is igyekeznek az emlékét ápolni. Így a leghíresebb cigány­prímás, Boka Károly – Kossuth kedvenc nótáját is elhúzta a Fehérló Szállóban (ma Megyeháza) – síremlékét is felújíttatták a köztemetőben, ahol pénteken meg is koszorúzták. Augusztus 2-án pedig a Debrecen mellett a cári csapatokkal szemben vesztes csatát vívó Nagysándor József honvédtábornok egykori katonája, Szarka kapitány emlékhelyét keresik fel a Hosszúpályi út mentén.

HBN–ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában