Helyi közélet

2016.06.01. 15:32

Nagy siker volt a Hortobágy nagyerdei vendégjátéka, jövőre jön a folytatás

Debrecen, Hortobágy - Szép környezetben, nyárias időben és nagyszerű hangulatban zajlott a IX. Magyar Nemzeti Parkok Hete nyitórendezvény, a Hortobágy házhoz jön! – pusztai kínáló - valamint a IX. Nemzetközi Fazekas Fesztivál. A kétnapos nagyszabású rendezvényre szép számmal érkeztek érdeklődők, akiknek a kánikulai idő sem szegte kedvét.

Debrecen, Hortobágy - Szép környezetben, nyárias időben és nagyszerű hangulatban zajlott a IX. Magyar Nemzeti Parkok Hete nyitórendezvény, a Hortobágy házhoz jön! – pusztai kínáló - valamint a IX. Nemzetközi Fazekas Fesztivál. A kétnapos nagyszabású rendezvényre szép számmal érkeztek érdeklődők, akiknek a kánikulai idő sem szegte kedvét.

A X. Magyar Nemzeti Parkok Hete nyitórendezvény keretében a látogatók megismerkedhettek a tíz hazai nemzeti park ökoturisztikai kínálataival, védjegyes termékeivel, részt vehettek számos interaktív természetismereti játékban, valamint szakvezetéses túrák keretében megismerhették a Debreceni Nagyerdő védett természeti kincseit - írja közleményében a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. Az Agóra Tudományos Élményközpont látványos fizika show-val szórakoztatta a kicsiket és nagyokat egyaránt, továbbá környezetvédelmi ismeretterjesztést végezett a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottsága, valamint a hajdúböszörményi Zöld Kör. Nagy volt az érdeklődés a szombat esti detektoros denevér megfigyelésre és vasárnapi Napmegfigyelésre is. Azok számára, akik az Év élőlényeivel szerettek volna megismerkedni, ragyogó lehetőséget kínáltak a különféle szervezetek, akik totókkal, memória játékokkal, makettekkel hozták közelebb hozzánk az idei év kiemelt fajait, a különféle Év élőlények akciók nyertes állat és növényfajait, gombáit.

A IX. Nemzetközi Fazekas Fesztivál keretében nemzetközileg elismert és ismert fazekasok mutatkoztak be gyönyörűbbnél-gyönyörűbb kézműves alkotásaikkal. A látogatók a forgatagban megvásárolhatták a fazekas termékeket, valamint kézműves foglalkozások keretében elmélyülhettek a korongozás rejtelmeiben is. Különösen népszerű volt a fazekas bemutatózás és sokan álltak sorban a korongozásnál is, ahol kipróbálhatták a mesterség fortélyait.


Fotó: Matey István | Kattintásra galéria nyílik


A „Hortobágy házhoz jön!-pusztai kínáló-„ gasztrokulturális rendezvény keretében igazi gasztronómiai ételkülönlegességeket is megízlelhettek vendégeink. A kétnapos rendezvényre ellátogatók megkóstolhatták a hamisítatlan autentikus slambucot, valamint egyéb tájjellegű bográcsos ételeket és halból készült ínyencségeket is, úgymint a haltepertőt, a halchips-et, halhamburgert. Ízelítőt adtunk a Hortobágyon őshonos háziállatokból, megtekinthették a tekintélyt parancsoló szürke marhákat, házi bivalyokat, valamint állatsimogató keretében testközelből megismerkedhettek a szamárral és három őshonos magyar juhfélével is. A vállalkozó kedvű vendégek karikás ostort is csergethettek. Egyszóval elhoztunk egy szelet Hortobágyot Debrecenbe.

A széleskörű gasztronómiai kínálaton túl, kulturális programok, mesejátékok, színpadi előadások, gólyalábasok, néptáncbemutatók és népzenei együttesek biztosították a fergeteges vásári hangulatot. A forgatagban kézműves termékeket, védjegyes ételkülönlegességeket, lekvárokat, sajtokat, mézkülönlegességeket, kecsketejből készült szappanokat lehetett vásárolni. A két nap során beigazolódott, hogy van igény a játékos, ismeretterjesztő formában való szórakozásra. A lakosság befogadó minden a múltjával, közvetlen lakókörnyezetével kapcsolatos természeti, kulturális örökséggel kapcsolatos új ismeretre. A szervezők külön örülnek annak, hogy Debrecen ennyire nagy érdeklődést mutatott, a hazai természetvédelem, a Hortobágyi Nemzeti Park, a hortobágyi táj és emberek mindennapjai iránt.

A két nap alatt számos család látogatott ki a Békás-tóhoz. Ez nem is meglepő, hiszen a gyereknap és a jó idő sokakat kicsábított hazánk első védett területének kinyilvánított Debreceni Nagyerdőbe.

A rendezvény nagy siker volt, így jó eséllyel jövőre is találkozhatunk a nemzeti parkkal a cívisvárosban.

- Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában