Helyi közélet

2016.06.03. 13:50

Modern technológia a debreceni ortopédián

Debrecen - Tíz prototípus készült el a modern betegágyból, ebből ötöt az intézmény meg is kapott.

Debrecen - Tíz prototípus készült el a modern betegágyból, ebből ötöt az intézmény meg is kapott.

Főként a frissen műtött betegek életét könnyítheti meg nagymértékben a Debreceni Egyetem Ortopédiai Klinikáján használt új, elektromos betegágy.

– Fő előnye egy normál betegágyhoz képest, hogy külön pozicionálható a két lábszártámasz, valamint 90 fokban kifordítható, így gyakorlatilag felülteti a mozgásában akadályozott pácienst. Emellett tartozik hozzá egy „foglalkoztató asztal”, melynek segítségével az ágyban fekvő betegek kényelmesebben étkezhetnek, olvashatnak vagy éppen dolgozhatnak, egy kivehető szivacsbetét pedig az ágytál elhelyezését könnyíti meg – sorolja előnyeit Manó Sándor. Az Ortopédiai Klinika Biomechanikai Laboratóriumának mérnöke szerint az ágy a nagy műtéten átesett, mozgásában akadályozott betegek segítésén túl nemcsak kórházi körülmények között használható, hanem akár az otthonápolás során az önálló életvitelre képtelen páciensek gondozását is egyszerűbbé teszi. A Debreceni Egyetem Ortopédiai Klinikája egy Gazdaságfejlesztési Operatív Programhoz kapcsolódó pályázatban konzorciumi partnerként vett részt abban a projektben, melynek eredményeképpen 10 prototípus készült el a modern betegágyból. Ebből ötöt az intézmény meg is kapott saját használatra – olvasható a Debreceni Egyetem közleményében.

Fejlesztések

A Biomechanikai Laboratóriumban több, a betegek életét megkönnyítő fejlesztés is készült már. Hogy az alsóvégtag-műtéten átesett betegek jobban érzékeljék, mennyire terhelhetik az operált lábukat, arról egy speciális klumpa ad visszajelzést. A laboratóriumban üzemelő 3D nyomtatóval pedig jobban tervezhetővé váltak a műtétek, és egyedi csontpótló implantátumok készítésére is lehetőség nyílt. A mozgásszervi sebészeti felhasználás mellett az idegsebészek számára koponyapótló implantátumokat készítenek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában