Helyi közélet

2016.06.06. 11:12

"Megyek a gyerekkel a vonat alá" - Sínekre feküdt a háromévessel, elítélték a szoboszlói anyát

Debrecen - Emberölés előkészületéről – a sokkal szigorúbb megítélésű – emberölés kísérletére változtatta a bűncselekmény minősítését és háromról hat és fél év szabadságvesztésre súlyosította a Debreceni Ítélőtábla annak a nőnek a büntetését, aki tavaly júniusban Hajdúszoboszlónál a sínekre feküdt, maga mellett tartva 3 éves gyermekét.

Debrecen - Emberölés előkészületéről – a sokkal szigorúbb megítélésű – emberölés kísérletére változtatta a bűncselekmény minősítését és háromról hat és fél év szabadságvesztésre súlyosította a Debreceni Ítélőtábla annak a nőnek a büntetését, aki tavaly júniusban Hajdúszoboszlónál a sínekre feküdt, maga mellett tartva 3 éves gyermekét.

  • Mivel előtte a sörözőben, ahol ivott, elmondta, mit akar tenni, az alkalmazott értesítette a rendőrséget; a kiérkező egyenruhások biztonságba helyezték a gyereket és levonszolták a nőt a sínekről. Néhány perc múlva érkezett a vonat.
  • Habár a védő azzal érvelt, hogy a nő szándékosan figyelmeztette környezetét, és bízhatott a rövid időn belüli beavatkozásban, dr. Elek Balázs bíró indoklása szerint D. I.-né „a maga részéről mindent megtett” a tragédia bekövetkezéséért.
  • Az ítélet jogerős.
  • Könnyek között kért bocsánatot D.I.-né az utolsó szó jogán hétfőn a Debreceni Ítélőtáblán; azt mondta, megbánta, és hogy időközben felhagyott az ivással, majd azt, hogy szereti a gyermekeit és soha nem vitte volna a kisfiát a sínekre. „Legyenek kegyelemmel” – kérte a bíróságot, majd rövid idő múlva az első fokúnál jóval súlyosabb ítélet kihirdetését kellett végighallgatnia. Három helyett hat és fél év, börtön helyett fegyházban letöltendő szabadságvesztésre súlyosította a rá kimért büntetést dr. Elek Balázs bíró, amiért a nő egy évvel ezelőtt magával együtt 3 éves fiát is meg akarta ölni.

    A Debreceni Törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlott, D.I.-né édesanyjával, felnőtt lányával és a 2012-ben született sértettel lakott együtt Hajdúszoboszlón. A vádlott 1977 óta havi rendszerességgel fogyasztott alkoholt, öngyilkossági szándéka miatt pszichiátriai kezelésben részesült. Rendszeresen kellett gyógyszert szednie. A sértett születése után sem tudott felhagyni az alkohollal, többször volt depressziós, amely során öngyilkossági szándékát hangoztatta. 2015 júniusában, a bűncselekmény napján is ittas állapotban, kisfiával egy ismerősénél tartózkodott. Amikor a férfi felesége hazaérkezett, felszólította, hogy távozzon az otthonukból. A vádlott nehezményezte, hogy nem ihat tovább, majd a helyi sörözőbe ment, ahol azonban ittassága miatt nem szolgálták ki. Ekkor a nő kijelentette, hogy

    megyek a gyerekkel a vonat alá,

    és a kisfiúval kézen fogva elindult a vasúti átjáróhoz.

    A söröző alkalmazottja komolyan vette mindezt és értesítette a rendőrséget. A kiérkező zsaruk a vádlottat a síneken feküdve találták, a gyerek kezét fogta. A rendőrök biztonságba helyezték őket, a vonat néhány perc múlva érkezett meg azon a sínpáron, amelyen az előbb tartózkodtak.

    A Törvényszék márciusban kihirdetett döntésével emberölés előkészületéért 3 év börtönbüntetésre ítélte a nőt. Az ügyész fellebbezett, kérve, a cselekmény átminősítését – a sokkal szigorúbb megítélésű – emberölés kísérletére, illetve hosszabb és fegyházban letöltendő szabadságvesztés kiszabását. A vádlott és védője felmentésért illetve enyhítésért fellebbezett.

    – A vádlott számára az emberélet jelentősége csekély, öröm- és vágyvezérelt, az adott bűncselekménynél önző hajlamai teátrális kiéléséhez használta a gyereket – jelentette ki az ügyész a hétfői tárgyaláson. Hangsúlyozta: a nő a tett elkövetésekor olyan súlyosan ittas, „majdnem járásképtelen” volt – 2,8 ezrelék véralkoholszintet állapítottak meg nála –, hogy ha érzékeli a vonat közeledtét, akkor is minimális az esélye, hogy el tudott volna menekülni a gyerekkel együtt. Elhangzott; a lakóházaktól egy gazos terület választotta el a helyszínt, tehát nem láthatták meg az ott fekvő nőt és a kicsi gyereket, a vonat féktávja több száz méter, a sínpár pedig forgalmas vasúti szakasz része, illetve a nő nem tudta, milyen sűrűn közlekedik a vonat. Az ügyész felidézte, a kiérkező rendőrök arról számoltak be, hogy bár a nő csak a kezét fogta a gyereknek, az dermedt volt a rémülettől, s az anyát úgy kellett levonszolni a sínekről, majd a kimentésük után néhány perccel jött a vonat.

    Hogy mennyivel utána, azt a vádlott védője vitatta: mint elmondta, a rendőrök is bizonytalanok voltak az időpontokat illetően, szerinte nem öt, hanem közel 20 perc telt el a szerelvény érkezéséig, ami igencsak lecsökkenti az emberölés bekövetkezésének lehetőségét. Úgy véli, azt nem állt szándékában elkövetni a vádlottnak, hiszen egyértelműen elmondta a környezetében lévőknek, mit, mikor és hol akar tenni. Ezt korábban is, többször megtette, amikor öngyilkosságot kísérelt meg, s ahogy azokban az esetekben, így most is számíthatott rá, hogy valaki közbeavatkozik. A védő azt kérte, a bíróság csupán kiskorú veszélyeztetését állapítsa meg.

    Dr. Elek Balázs bíró az ítélet indoklásában kifejtette: az emberölés előkészülete és kísérlete közötti választóvonalat az jelenti, hogy az elkövetés megkezdése megállapítható-e? Márpedig a vádlott

    a maga részéről mindent megtett, mást nem is kellett volna csinálnia,

    hogy végrehajtsa amit akart, így aztán nincs is jelentősége, hány perc múlva érkezett meg a vonat. Az ügyészhez hasonlóan úgy vélte, szinte kizárható, hogy – ital és gyógyszer hatás alatt, kisgyerekkel – időben el tudott volna menekülni.

    Összegzése alapján emberölés befejezett kísérlete történt, ami hosszabb szabadságvesztést indokol, kötelezően fegyházban letöltendően.

    HBN-SzT​


    Hajdúszoboszló – A gyámhivatal megszüntette az anya szülői felügyeleti jogát.


    Figyeljünk önmagunkra és a környezetünkben élőkre!

    Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában