Helyi közélet

2016.06.13. 17:48

Magyarországra figyel a bridzsvilág

Budapest - Hegedüs Orsolya is ott lesz a június 16-án kezdődő 53. bridzs Európa-bajnokságon.

Budapest - Hegedüs Orsolya is ott lesz a június 16-án kezdődő 53. bridzs Európa-bajnokságon.

Mint a debreceni gyökerekkel rendelkező Hegedüs Orsolyától, a női csapat tagjától megtudtuk, a rendezvény értékét tovább növeli, hogy utoljára 1937-ben rendeztek Magyarországon felnőtt bridzsvilágversenyt.

Az EB-n 38 ország 84 csapata fog részt venni, ez a szám pedig azt jelzi, hogy egy igen nagyszabású kontinensvetélkedő várható Budapesten, amelyen hazánk a játék történelme során először valamennyi versenyszámban teljes csapatokat fog indítani.” Márpedig a játék hazai történelme korántsem elhanyagolható, hiszen két Eb és egy világbajnoki páros győzelmet tudhatunk magunkénak. Ezek az örömteli események azonban nem mostanság történtek, a II. világháborút követően ugyanis a bridzs a tiltott, majd a tűrt tevékenységek közé tartozott, versenyekről szó sem eshetett, rajongói legfeljebb családi, baráti körben csiszolhatták tudásukat. Valószínű, hogy ezeknek az összejöveteleknek köszönhető, hogy a kényszerű szünet után, ahogy a politika lehetővé tette, újra tudott szerveződni a bridzsélet Magyarországon. A kényszerszünet után a hazai csapatnak 1977-ben, a világbajnokságon már egy hetedik helyezést is sikerült megszerezni, 2012-ben pedig szeniorválogatottunk olimpiai bajnok lett.

Az idei Eb-vel kapcsolatosan Orsolya elmondta, hogy úgy érzi, megfelelően felkészültek, és fel tudják venni a küzdelmet a neves külföldi csapatokkal is. „Annak ellenére – teszi hozzá –, hogy azokat jórészt profi játékosok alkotják, addig mi munka mellett, szabadidőnkben készültünk a megmérettetésre.

HBN-SzB


De mi is az a bridzs?

  • A bridzset négyen játsszák, a két-két egymással szemben ülő játékos párt alkot.
  • Az 52 lapos francia kártyát négyfelé osztják, így minden partiban 13 megszerezhető ütés van.
  • A párok célja, hogy minél több ütést szerezzenek meg.
  • A játék két fő részből áll: a licitálásból és a lejátszásból.
  • A licitálás során a két pár eldönti, hogy melyikük játsszon, és, hogy mi legyen az adu színe (vagy adu nélküli játék).
  • Az ezt követő lejátszás során a magasabb bemondást vállaló pár egyik tagja leteríti kártyáit az asztalra, partnere pedig megpróbálja kettejük lapjaiból a vállalt ütésszámot teljesíteni, ellenfeleik pedig megpróbálják ezt megakadályozni.
  • A bridzsversenyeken a lapjárásból eredő szerencsét úgy küszöbölik ki, hogy mindenki ugyanazokat a lejátszásokat játssza, vagyis az ugyanazokból a lapokból jobb eredményt elérő párok vagy csapatok érnek el jobb eredményt.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában