Helyi közélet

2016.06.04. 12:39

Kulcskérdés a fenntartható fejlődés

Debrecen - „Egy házunk van” címmel kezdődött konferencia pénteken az Ökogyülekezeti Mozgalom szervezésében Debrecenben, amely szombaton is folytatódik.

Debrecen - „Egy házunk van” címmel kezdődött konferencia pénteken az Ökogyülekezeti Mozgalom szervezésében Debrecenben, amely szombaton is folytatódik.

A Megújuló Energiapark Kutatóközpontban tartott eseményen neves előadók beszélnek aktuális éghajlati, környezetvédelmi és ökológiai témákról. Pénteken dr. Mika János éghajlatkutató, az Eszterházy Károly Főiskola tanára többek között az ENSZ az elkövetkező tizenöt évre vonatkozó fenntartható fejlődési céljairól és korunk környezetszennyezési statisztikáiról adott tájékoztatást.

A szakember kiemelte, a 17 fenntartható fejlődési cél közül talán a legfontosabb a szegénység felszámolása, a felelős fogyasztás és termelés, a minőségi oktatás, az ökoszisztémák védelme és a fenntartható városok és közösségek kialakítása.

Legyen uniós átlag alatti

– Ha nem figyelünk oda ezekre a problémákra, tovább romolhat az a szomorú statisztika, hogy a nem megfelelő környezet miatt veszti életét a Föld népességének több mint egyötöde – hívta fel a figyelmet Mika János. – Az is mellbevágó adat, hogy évente közel hatmillió ember kizárólag az energiahasználattal kapcsolatos szennyeződésbe hal bele. Hazánknak az kell elérnie, hogy szennyezési mutatói az Európai Unió átlagértékei alatt maradjanak, ezzel is javítva saját esélyeit az ökológiai katasztrófa elkerülésére. A tavaly decemberi párizsi megállapodás azt mondja, 2050-re felezni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, pedig valójában hetven százalékkal kellene csökkenteni ahhoz, hogy a természet még elbírjon vele – mondta el az éghajlatkutató.

HBN–MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában