Helyi közélet

2016.06.23. 16:29

Komoly projektekbe kezd a város, az állatkert rajongói és a kerékpárosok is örülhetnek

Debrecen - Több tucatnyi debreceni csomópontot építenének át a főpályaudvar kialakítása előtt.

Debrecen - Több tucatnyi debreceni csomópontot építenének át a főpályaudvar kialakítása előtt.

Beadhatja a város a Nagyerdei Kultúrpark fejlesztésére vonatkozó pályázatát az Európai Uniónak, miután a csütörtöki közgyűlésen egyhangúlag elfogadták az erre vonatkozó előterjesztést. A tervek szerint két ütemben, összesen 3 milliárd forintot költenének az állatkert és a vidámpark korszerűsítésére. Egyebek mellett elefántokat, csimpánzokat és orrszarvút is beszereznének. A vidámparkba néhány új játék kerülne és átalakítanák, fejlesztenék a kisvasutat.

Számos fejlesztést pályázati pénzekből finanszírozna a közeljövőben az önkormányzat – derült ki a közgyűlésen. Az egyik ilyen szerint a Petőfi térre tervezett főpályaudvar építése kapcsán várható közlekedési nehézségek enyhítésére 54 csomópontot korszerűsítenének. Átépítenék például a Szent Anna utca nagy részét, a Szoboszlói út és az Erzsébet utca, a Széchenyi utca és a Nyugati utca kereszteződését, a Piac utca - Széchenyi utcai csomópontot, a Sas utca - Kossuth utcai kereszteződést, valamint a Faraktár utca és a Hajnal utca találkozási pontját. 73 millióból újraaszfaltoznák a Laktanya utcát és az ottani járdákat.

A biciklisek kedvéért

Kerékpárút épülne a Pallagi úton, a Móricz Zsigmond körúttól a gyógyszergyár bejáratáig; a belváros felől a Határ úti ipari parkig; a Nagysándor telepen, a Kishatár utcán. Ezekre összesen 2 és fél milliárd forintot költenének. Csaknem 7 kilométer hosszú és 2 - 2,7 méter széles kerékpárút létesülne a Biczó István-kert és a Panoráma út között, a Diószegi út mentén az Erdőspusztákon. Ugyancsak a bicikliseknek kedveznének a 33-as főút mellett ahol Debrecen-Kismacs és a Látóképi tó között alakítanának ki kerékpárutat. Ezt 2,8 kilométer hosszúra tervezik.

Olcsóbb működtetés

Egy olyan tartalmú pályázatot is beadnak, melynek értelmében a Nagysándor telepen, a Vulkántelepen, a Fészek Lakóparkban, valamint a Biczó István-kertben (Pacon) fejlesztenék a belvíz elvezetést. (Esős időben ezen városrészek mélyebben fekvő részein megáll a víz.) Ezekre 450 millió forintot kérnek.

Több önkormányzati épület energetikai korszerűsítését is megoldanák. Ilyen jellegű munkákat végeztetnének például a Régi Városházán, a szintén Piac utcai egykori megyei könyvtár épületén, a Dózsa György-, a Lilla Téri és a Bocskai István Általános Iskolák épületén, a Hajó Utcai Óvoda és a Monostorpályi úti Szivárvány óvoda, a Gulyás Pál Kollégium épületén, valamint a Jerikó utca 17-21. szám alatti épületkomplexumban. Ezeken kívül sor kerülne a József Attila-telepi Könyvtár, a Csapókerti Közösségi Ház és az Ondódi Közösségi Ház épületének energetikai korszerűsítésére is. (A Vár utcai Zenedét viszont egyelőre csak kívülről újítanák fel, a belső felújításra jövőre kerülne sor.)

Ezen túlmenően 11 millióból 60 négyzetméteres tornaszobát építenének a Széchenyi utcai Százszorszép Óvodába.

Lesz új 56-os emlékmű

Komolyabb vita nélkül fogadták el a közgyűlés tagjai azt az előterjesztést mely értelmében magyar-román közös uniós pályázat keretében igényelnek pénzt a Csapó utcai félbehagyott Latinovits Színház épületének befejezésére. Abban is megegyeztek, hogy a jövőben a Sodexo működtesse a Pallagi úti Idősek Háza konyháját. A szerződés szerint a cégnek fel kell újítania a létesítményt. A ráfordított összeget csökkentett bérleti díj formájában visszaadják nekik.

Ugyancsak teljes egyetértés kísérte azt a javaslatot, mely szerint állítsanak 1956-os emlékművet a Csokonai Színház főbejárata előtti parkba. Azért oda, mert 60 évvel ezelőtt annak közelében, a Kossuth utcán dördült el az a sortűz melynek következtében ketten életüket vesztették, csaknem 30-an megsebesültek. Az emlékmű elkészítésével a Püspökladányban élő Győrfi Lajos Szervátiusz-díjas szobrászművészt bízzák meg. A műalkotást a nemzeti ünnepen, október 23-án lepleznék le.

HBN-OCs


Segítséget kértek a Quaestor károsultjai

Éppen az önkormányzati szociális intézményekben dolgozók elismerésére szolgáló új kitüntetés, a Boncz László díj létrehozásával voltak elfoglalva a képviselők, amikor egy polgár kért szót. Rácz Judit – általános meglepetésre – nem erről beszélt, hanem a Quaestor-ügy károsultjairól. Közben a terem végében néhányan transzparenseket emeltek magasba. Rácz Judit elmondta: azok közül akik egykor a Quaestornál tartották a pénzüket (32 ezren) sokan a mai napig egyetlen fillért sem kaptak vissza megtakarításukból. Szerinte azok sem jártak sokkal jobban, akiknek adtak valamennyit, mert velük olyan nyilatkozatot írattak alá mely értelmében a fennmaradó összegről lemondanak. Sorstársai nevében 100 százalékos kártérítést és segítséget kért az önkormányzattól.

– Elítélem azt a hozzáállást, amellyel a Quaestor vezetői önöket megtévesztették – jelentette ki Papp László. A polgármester hozzátette: jogi segítséget nem tud adni az önkormányzat, de a politikai, magánemberi kapcsolatokat fel lehet használni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában