Helyi közélet

2016.06.16. 21:53

Kiállítás is nyílt a jubileumon

Debrecen - A Debreceni Egyetemen indult el, így itt is ünnepelték a közművelődési szakemberek képzésének hatvanadik évfordulóját.

Debrecen - A Debreceni Egyetemen indult el, így itt is ünnepelték a közművelődési szakemberek képzésének hatvanadik évfordulóját.

A hazai közművelődés életében 1956 ősze azért is emlékezetes, mert akkor indult az első egyetemi szintű képzés közművelődési szakembereknek, mégpedig az országban elsőként a cívisvárosban. A szakalapító Durkó Mátyás emlékére 15 szekcióval és 85 előadással június 16-17-én emlékkonferenciát tartanak a Debreceni Egyetemen.

A Bölcsészettudományi Kar dékánja, Papp Klára a szakmai találkozó megnyitóján arra is emlékeztetett, hogy a 90 éve született Durkó Mátyás által létrehozott szak a Debreceni Egyetemen ma is működő Andragógia Tanszék képzéseinek jogelődje.

A népműveléstől a közösségi művelődésig című kétnapos konferencián bemutatják az Andragógiai Szakbizottság által kezdeményezett muvelodes.eu című, országosan egyedülálló honlapot, ami a közművelődéssel kapcsolatos hazai képzések elmúlt 60 évét foglalja össze.

A konferencián ebben az évben is átadták a Durkó Mátyás Emlékérmet, amelyet tudományos pályáját Debrecenben kezdő Sári Mihály ny. egyetemi tanár vehetett át, aki a konferencia plenáris előadását tartotta.

A konferenciához kapcsolódóan tanszéktörténeti kiállítás is nyílt az elmúlt 60 év történetéről. Fotókkal, emléktárgyakkal mutatják be, mi történt az elmúlt hat évtizedben ezen a szakterületen Debrecenben.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában