Helyi közélet

2016.06.05. 16:14

Karkötővé hajlítható mobilt dobnának piacra

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az idén mintegy 100 ezer darabot szállítana le az akár karkötővé is alakítható mobiljából egy alig ismert kínai startup.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az idén mintegy 100 ezer darabot szállítana le az akár karkötővé is alakítható mobiljából egy alig ismert kínai startup.

A Moxie névre hallgató, eddig főleg kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cég a gafénalapú képernyők terén elért eredményeit hasznosítaná a mobilban. A képernyő nemcsak egyenesen használható, hanem úgy is működik, ha karkötőszerűen össze van hajtva. A telefon egyéb paramétereiről azonban még semmit sem tudni – írja a bitport.hu.

A Moxi mobilja egyelőre csak monokróm kijelzővel jön ki, amit azzal magyaráztak, hogy a színes modell sokkal több energiát fogyaszt, mint a mono­króm. A hajlíthatóságot egyébként egy trükkel érték el: valójában csak a grafén alapú e-ink kijelző hajlik. Minden alkotórészt, amit a hagyományos okostelefonoknál a kijelző mögé építenek, az alaplapot, a processzort, az akkumulátort, itt a készülék egyik végébe zsúfolták. Ezért is lett némileg aránytalanul elnyújtott a formája, illetve a mostani telefonokhoz képest nagy a képernyő alatti rész.

A Bloomberg idézte szakértők szerint az e-ink technológiára épülő mobil édeskevés lesz a sikerhez. Ma már elvárás a látványos felület, amihez pedig elengedhetetlenek a színek. A készülék proto­típusát bemutatták április végén egy kiállításon.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában