Helyi közélet

2016.06.24. 21:11

Innováció hozta el a sikert

Balmazújváros - Összesen 165 ismert és kevéssé a köztudatban lévő tárgyat mutatnak be.

Balmazújváros - Összesen 165 ismert és kevéssé a köztudatban lévő tárgyat mutatnak be.

Pécs egy szelete Hajdú-Biharba költözött. A többek között nemzetiségi és kulturális sokszínűségéről ismert baranyai megyeszékhely Janus Pannonius Múzeumának Zsolnay-gyűjteményéből rendeztek be tárlatot a balmazújvárosi Semsey-kastélyban. A megnyitón kiderült, 250 négyzetméteren 165 tárgy látható, amely – mint az dr. Kovács Orsolya művészettörténész szavaiból kiderült – teljes keresztmetszetet ad a világszerte hírnevet szerzett gyár működéséről.

Visszatekintésében kitért arra, hogy a manofaktúrát 1853-ban Zsolnay Miklós alapította, a világhírt azonban Vilmos fia technikailag újító és kereskedelmi szemlélete hozta el, magyarázva ezzel is a tárlat „Hagyomány és innováció” címét. Kiemelte, 1878-ban a párizsi világkiállításon aranyérmet nyert az általa kikísérletezett porcelánfajansszal. Később lányai is bekapcsolódtak a tervezésbe, így halála után sem hanyatlott a gyár. Dr. Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója azt mondta, bár a kilométereket tekintve messziről érkeztek, kulturálisan korántsem. Beszélt a múzeum múltjáról, megemlítve, hogy abban milyen fontos helyet foglal el a Zsolnay-gyűjtemény.

A tárlaton historizáló, szecessziós és art deco stílusú tárgyakat tekinthet meg a nagyérdemű. A kiállításon albumokból és más tárlatokról jól ismert darabok is láthatók, emellett építészeti kerámiákból készült válogatást is találnak az érdeklődők. A tárlat szeptember 25-ig látogatható.

HBN​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában