Helyi közélet

2016.06.04. 16:25

(Fa)fejetlenül

<em>Amióta véletlenül sikerült egy nem akácfából készült kapanyelet vennem, még inkább becsülöm ezt az amerikai, ám szinte hungarikumnak számító fafajta jó tulajdonságait.</em> T. Szűcs József írása.

Amióta véletlenül sikerült egy nem akácfából készült kapanyelet vennem, még inkább becsülöm ezt az amerikai, ám szinte hungarikumnak számító fafajta jó tulajdonságait. T. Szűcs József írása.

Igaz, sosem vontam kétségbe, s nem tudatosan pártoltam el tőle. De hát a félhomályban, amely az üzlet azon részén honolt, minden kapanyél jó magyar akácfának látszott. Én legalábbis annak véltem. Így rá sem néztem alaposabban, s nem kérdeztem a fajtájára sem. Nem tudom, ez a szóban igen, de kézben aligha forgó nyél miből készült, de alkotójának alighanem vajból volt a szíve, s mélabús dalból a lelke...Mindenesetre a kissé dagadtra sikerült hurkapálca, amíg volt idegem kézbe venni, mert nekem meg idegből vannak az idegeim, minden használat közben szépen letört a nyakánál. Ott hol a fejet kellene megtartania. Pedig igazából csak annak néhány centis résznek kellene valamennyi tartással rendelkeznie. Másutt ugyanis egyszerűen nincs oka arra, hogy eltörjön. Hisz a nyél további részén már nem éri komoly erőhatás. Mint ahogyan a múlt rendszer egyik elhíresült szólása szólta, a krumplilevesnek hívott valami, ha nem is gulyás, esetleg hamis gulyás, de minimum krumplileves azért legyen, úgy a szabad világban sem szabadna egy kapanyélnek abszolút függetlenítenie magát attól a besorolástól, amelynek árulják. Ha tehát valami kapanyél, egy ideig akként kell viselkednie. Még az esetben is, ha dolgozni akarnak vele. Főként, ha a gazda csak laza homokot huzigálna, s nem a Sziklás-hegység bérceit próbálja lefaragni.

S a fenteikkel összhangban az akác is legyen az ami. Egy nagyon hasznos, sok jó és néhány kevéssé kívánatos tulajdonsággal rendelkező fa(anyag). Amely sok mindent kibír, elvisel. Ám azt aligha, mint ami nem is olyan régen történt vele. Amikor egy túldimenzionált, szándékosan vagy például figyelmetlenségből rosszul értelmezett, határokon átnyúló politikai vita és odamondogatás szenvedő alanyává tették. Mindenesetre akkortájt mintha éreztem volna valami remegésfélét az igazi akácból készült szerszámaim nyelén. Nem mondom, hogy a jó, vagyis régi, akácból készített kapanyelem már-már elsülni készült, ám az lehet, hogy az ügy okozta méregtől szinte majd felrobbant.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában