Helyi közélet

2016.06.27. 17:56

Buszmegállókban füstölögnek

Debrecen - Sokan a tiltott helyeken is rágyújtanak rutinból, nem veszik komolyan a rendeletet.

Debrecen - Sokan a tiltott helyeken is rágyújtanak rutinból, nem veszik komolyan a rendeletet.

Habár tilos dohányozni többek között a közösségi közlekedési eszközök megállóiban, várakozóhelyein, sokakat hidegen hagy ez a törvény. Arra a kérdésre, hogy miért nem tartják be, többnyire az „úgysem büntet meg senki” a válasz – hívta fel figyelmünket egyik olvasónk, aki többször tapasztalt hasonló esetet a városban.

Vártak a bírsággal

2012. január 1-jén lépett életbe a nemdohányzók védelméről szóló törvény, ezt követően a kormányhivatal járási hivatalai közel 8 ezer ellenőrzés során vizsgálták annak betartását. Az első negyedév még türelmi időszak volt, ekkor csak figyelmeztették a tiltott helyen dohányzókat, áprilistól azonban már büntettek is.

– 346 esetben szabtak ki bírságot a kormányhivatal járási hivatalai közterületen tiltott helyen történő dohányzás miatt, a törvény hatályba lépése óta. Ezeket a területeket egészségügyi államigazgatási szervként a járási hivatalok népegészségügyi feladatkörben eljáró népegészségügyi osztályainak munkatársai, illetve közterületen a közterület-felügyelők is ellenőrzik – mondta el megkeresésünkre dr. Fodor Mária, a népegészségügyi főosztály vezetője. Ha a lakosok tapasztalnak szabályszegést, ők is tehetnek bejelentést: személyesen a területileg illetékes járási hivatalnál, vagy a 06 (40) 200-493 zöldszámon. Ilyenkor a szóban forgó területeken a járási hivatalok ellenőrzést kezdeményeznek.

Súlyos összegek

Aki tilosban gyújt rá, 20-30 ezer forintos büntetésre számíthat. Ha pedig a helyszínen kiszabott bírságot 30 napon belül nem rendezi, ez az összeg akár 50 ezer forintra is rúghat. A nemdohányzók védelméről szóló törvény betartásáért felelőssel szemben 100 ezertől 250 ezer forintig; intézmény, szervezet, üzemeltető vagy gazdasági társaság esetében pedig 1 milliótól 2,5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak.

A főosztályvezető összegezte, jelentős visszatartó ereje van a szabályozásnak, azonban megjegyzendő, hogy a szabályok betartását jelentős mértékben a dohányzási kultúra átalakulásának az állampolgárok részéről történő elfogadása befolyásolja, közterületen a kijelölt dohányzóhelyek használata még nem valósult meg. A nemdohányzók védelméről szóló szabályozás rendszeres, időközönként történő felülvizsgálata szükséges annak érdekében, hogy a jogi szabályozás az újonnan jelentkező élethelyzetekhez igazodjon.

HBN–VK


Nem csak a buszmegállókban tilos

A nemdohányzók védelméről szóló törvény alapján – a dohányzásra kijelölt helyek kivételével – a következő helyeken tilos dohányozni, elektronikus cigarettát vagy dohányzást imitáló elektronikus eszközt használni:

  • közforgalmú intézménynek a nyilvánosság számára nyitva álló helyiségeiben,
  • tömegközlekedési eszközön,
  • munkahelyen,
  • közterületnek minősülő aluljárókban és egyéb, zárt légterű közforgalmú közlekedő összekötő terekben, játszótereken, továbbá azok külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül
  • vasútállomásoknál, azok megállóiban, várakozóhelyein, illetve helyiségeiben, nyílt várakozóhely külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül, ha nem egyértelmű a határvonal, akkor a megállót vagy a várakozóhelyet kijelölő táblától vagy más jelzéstől számított 5 méteres sugarú körnek megfelelő körzetben,
  • az egészségügyi szolgáltatók bejáratától számított 10 méteren belül.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában