Helyi közélet

2016.05.23. 18:00

Videó: Fába formált kabai arcok, mesterségek

Kaba - A helybeliek megszerették, az idegenek csodálják – igen, a kabai főútcán lévő fa alkotásokról van szó.

Kaba - A helybeliek megszerették, az idegenek csodálják – igen, a kabai főútcán lévő fa alkotásokról van szó.

Sokan megállnak, akár mindegyiknél is, körbejárják a szobrokat, fényképezkednek a szokatlan köztéri alkotások előtt, majd indulnak tovább. Ők a kisvároson átutazók, illetve a strandolni, gyógyfürdőzni érkező vendégek. A monumentális alkotások nekik érdekesség, különlegesség, amit szellemiekben, képeken biztosan magukkal visznek, és arra mindig is emlékeznek majd, hogy igen, ezt Kabán látták.

Meteorit után faalakok

Ez volt a szobrokkal az egyik célja Borbély Gyulának. Az önkormányzati képviselő, tanácsnok már régóta forgatta a fejében, érlelte a gondolatot, hogy az 1857 április 15-én a település határában lehullott meteoritnak emléket állító, szerte a városban kihelyezett, tanulságos idézetekkel feliratozott alaktalan köveknek mi lehetne a méltó párja, ami kabai, ami egyedi, amiről biztosan megismerszik a hajdúsági kisváros. Így jutott el a főutca kereszteződéseibe felállítandó, az utcák neveit mutató faszobrokhoz, amelyek a kabai múltat, a település jellegzetes alakjait ábrázolják. Beszélt egyik régi ismerősével, az ügyes asztalos és fafaragó hírében álló Koós Tiborral, aki bólintott arra a kérdésre, hogy megtudná-e csinálni azokat a szobrokat. Borbély Gyula ötletét, elképzelését támogatta a város képviselő-testülete, és néhány százezer forintért megvásárolta a tölgy és japán akác rönköket, majd egy önkormányzati épületben berendezte az asztalos műhelyet, sőt, néhány gépet is vásárolt. A tanácsnok pedig elkezdte szervezni a szoborkészítő csapatot – ugyancsak a közmunkások közül.

Megfelelő helyre

– Vannak itt ügyeskezű asztalosok, Borbély Gyula megbeszélte velük, mi lenne a munka, ők pedig szívesen jöttek. Mi több, még egy asszony is van közöttük, neki eredetileg varrónő a szakmája, de tanult fafaragást – mondja Koós Tibor. – Összesen 27 szobrot készítünk, 22 már a helyén van. Azt, hogy hová milyen alkotás kerüljön, az hogyan nézzen ki, azt a városvezetőkkel, intézményvezetőkkel közösen beszéltük meg. A lényeg az volt, hogy a kabai múltat jelenítse meg, a kabai embereket formázzuk meg. Régi fényképek alapján dolgoztunk, a szobrokat pedig igyekeztünk úgy elhelyezni, hogy az utaljon az adott hely funkciójára, nevezetességére. Például a négyes főút felől a kabaiak vendégszeretetét kifejezendő, az asszony veknivel került. A Lizin üzemnél lombikot kezében tartó férfialak állítunk fel, a cukorgyári lakótelephez villáskulcsot és kalapácsot faragtunk a munkáshoz. De megemlékeztünk a híres kabai tűzoltókról, van betyáralakunk is, hiszen kaba sem volt mentes a betyároktól, készült szobor a Kaba régi fafaragói emlékére, a gyermekét tartó édesanya az óvoda elé, a bevásárlásból érkező asszony a bolt elé került, a virágcsokrot tartó idős asszonyt pedig édesanyámról mintáztam. A többi szoborban is felismerhetők a régen élt kabai emberek arcvonásai.



A rönköket először háncstalanítjuk, majd ezt követően látjuk meg, hogy abból éppen mit lehet készíteni. Úgy mondjuk, belelátjuk a fába az alakot, amit aztán már csak ki kell belőle hozni. Egy-egy szobrot több hétig is faraghatunk, az egyszerűbbek 10 nap alatt kész vannak.


Szoborért akár kerítésdrótot

A szobrok csupán néhány hete állnak Kaba főutcáján, ám már most vannak visszajelzések, hogy felfigyeltek az országban egyedülálló, egy-egy település arculatát kedvezően befolyásoló szoborkészítő közmunkaprogramra. Borbély Gyulától tudjuk, a minisztérium is dicsérettel beszélt az ötletről, a megvalósításról. Ezt mindenképpen folytatásra, elterjesztésre javasolja. Kaba partiumi testvértelepülése, Hegyközcsatár polgármestere is szívesen látna falujában faszobrokat. Emellett még másik két település is érdeklődött a köztéri alkotások iránt.

Borbály Gyula úgy véli, akár cserekeskedelmet is ki lehetne alakítani az egyes helységek közmunkaprogramjaiban. Kaba adna szobrot, ellentételezésként pedig kerítésdrótot, seprűt vagy valami mást kaphatna. Ha a szobrokra nem lesz megrendelés, akkor felhagynak a készítésükkel, és formatervezett utcabútorokat vagy kukákat állítanak elő az ügyeskezű fafaragók az önkormányzat asztalosműhelyében.


A fafaragók

  • Koós Tibor (A csoport vezetője. Asztalos szakmunkásként végzett, Megyei és országos versenyeket nyert tanulóként. Mindig érdekelte a fafaragás, amit eddig hobbiként űzött.)
  • Dudics Lujza
  • Bagi Mihály
  • Csukás János
  • Kovács Arisztid
  • Kovács Kálmán

  • Kaba - Embermagasságú faszobrok díszítik ezentúl a 6 ezer 100 lakosú kisváros főutcáját.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában