Helyi közélet

2016.05.12. 07:11

Ötven fehér kacsával is lehetett nyerni a hortobágyi legelőpályázaton

Budapest, Hortobágy - A Napló birtokába jutott az Orbán Viktor által két éve elrendelt vizsgálat jelentése.

Budapest, Hortobágy - A Napló birtokába jutott az Orbán Viktor által két éve elrendelt vizsgálat jelentése.

Orbán Viktor miniszterelnök még egy 2014. januári kormányülésen kérte fel a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt arra, hogy a Hortobágyi Nemzeti Parkot érintő földhaszonbérleti szerződéseket, valamint az azokkal kapcsolatos körülményeket vizsgálja meg arra vonatkozóan, hogy történtek-e szabálytalanságok, esetleg jogsértések. Két évvel a gazdatársadalmat végletesen megosztó események után a Napló birtokába jutott a Kehi-jelentés „nem nyilvános” változata.

Megtörik a csend?

2014 márciusában a Kehi illetékese arról tájékoztatta a Naplót, hogy munkatársaiknak a földpályázat kapcsán nagy számú haszonbérleti szerződést kell ellenőrizniük, ezért várhatóan április végén, május elején végezhetnek a munkával. Ez két éve történt, azóta csend volt. A lapunk birtokába került jegyzőkönyv tanúsága szerint az 1072 darab ellenőrzött pályázatból 1040 esetén a pályázók a nyilvántartásban szereplőtől eltérő adatokkal számoltak. A nyertes pályázatok közül 36 pályázónál 34 birtoktest esetében az eltérés olyan mértékű volt, hogy az a pályázat végeredményét is befolyásolta. Bár a pályázatok valóságtartalmának az ellenőrzése az erre vonatkozó kormányrendelet szerint nem előírás, a Kehi szakemberei szerint elvárható lett volna, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága (HNPI) azoknak a pályázatoknak a valóságtartalmát mégiscsak ellenőrizze, ahol a pályázati dokumentáció nyilvánvaló ellentmondásokat tartalmazott.

De mihez képest?

A szaktárca utasítása alapján a HNPI-nek értékelnie kellett a pályázó gazdálkodási tervét – írja a vizsgálati jelentés –, és noha az erre adható pontszám érdemben befolyásolta a végeredményt, az értékelési rendszer szempontjait nem határozták meg. A Kehi szerint ez azért problémás, mert a gazdálkodási tervre kapott pontszám 428 birtoktest közül 98 esetében a nyertes személyét befolyásolta. Olvasható még az anyagban, hogy a bírálat során nem súlyozták a pályázó állatállományának a nagyságát és az összetételét. Több esetben így fordulhatott elő, hogy a pályázó állatállománya csupán sertésekből és baromfikból állt, a 15 aspiráns közül kettőt mégis nyertesnek hirdettek ki. A Kehi megállapította azt is, hogy az ellenőrzés hiányosságai jelentős kockázatot rejtenek, visszaélésekre adnak módot, általuk sérülhet a verseny tisztasága, sőt, akár érvénytelen pályázatot is győztesnek hirdethetnek ki.

Mégis igazuk volt?

A hortobágyi legelőpályázaton vesztes állattartó gazdák számtalan fórumon (az utcai demonstrációktól a minisztériumi tárgyalóig) kifogásolták azt, hogy olyan gazdasági társaság is indulhatott a haszonbérleti pályázaton, amelyet a tender kiírása után alapítottak, és korábban semmilyen, agráriummal kapcsolatos tevékenységet nem végzett. Nos, a Kehi jelentése szerint a gazdák gyanúja megalapozott volt, hiszen a vizsgálat során 31 olyan pályázót találtak a revizorok, amelyet vélhetően a haszonbérleti jog megszerzése céljából hoztak létre. Ugyancsak számtalanszor panaszkodtak a vesztesek arra, hogy tudomásuk van olyan esetről, amikor valaki a saját pályázatában szereplő állatait egy másik pályázónak bérbe adta, azaz, ugyanazok a jószágok két vagy akár még több pályamunkában is feltűntek. Ezen esetek többségénél a Kehi azt állapította meg, hogy a pályázathoz becsatolt szerződést szignáló felek között összefonódás áll fenn, ezért nem zárható ki, hogy a megállapodások színleltek, megkötésük célja kifejezetten az eredményes pályázati szereplés volt. Ugyanakkor (éppen a bérelt állatok okán) előfordulhatott, hogy egy adott földterületet a saját tulajdonú állatállománnyal gazdálkodó pályázó elöl bérelt állatokkal nyerték el. A revizorok találtak olyan szerződéseket is, amelyekben például a bérbeadó és a bérlő is egyazon személy volt, a szerződést mégsem nyilvánították semmisnek – fogalmaz a szerkesztőségünk birtokába jutott vizsgálati dokumentum.


Már majdnem feladták

A hortobágyi legelőpályázatok vesztesei már majdnem feladták a reményt, amikor eljutott hozzájuk a kiszivárogtatott Kehi-jelentés híre. Van közöttük olyan gazda, aki hónapokkal ezelőtt megkezdte a félezer egyedet számláló juhnyája felszámolását, és olyan is, aki (mint valami bűnöző) a kertek alatt somfordálva kénytelen erdőn-mezőn némi gyepet keresni a birkáinak. A Kehi-vizsgálat megállapításait hallva egyrészt elégedetten summázták, hogy egy sor dologban mégis igazuk volt, másfelől viszont nem értik, hogy ha ez így van, akkor miért bukták el eddig az összes pert, amit ebben az ügyben a nemzeti park igazgatósága ellen indítottak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában