Helyi közélet

2016.05.24. 13:14

Nagyon sokan várnak erre a jó hírre

Debrecen - Az árkonszolidáció háttere és kimenetele meghatározó a hazai sertésszektor számára is.

Debrecen - Az árkonszolidáció háttere és kimenetele meghatározó a hazai sertésszektor számára is.

Miközben a havi statisztikák még a sertéspiaci áresés folytatódását jelzik, a piacon már elindult egy érdemi árkonszolidáció. Ennek háttere és kimenetele meghatározó a hazai sertésszektor számára is.

Ismerni és érteni

Noha a hazai sertésszektor növekedési pályára állítása érdekében számos intézkedés történt, mindaddig, amíg a felvásárlási árak nem emelkednek jelentősen, a termelői kedv alacsony marad. Mivel pedig a felvásárlási árak a nemzetközi tendenciákat követik - és azokra vajmi kevés befolyásunk van – , fontos ismerni a körülöttünk zajló folyamatokat. A tavaly ősszel felgyorsult áresés véget érni látszik sertéspiacon. A hazai havi statisztikák ezt még nem jelzik, de május eleje óta a piacon érzékelhetően megindultak az árak felfelé. Ennek hátterében az európai túlkínálat enyhülése áll. Ez egyrészt az export bővülésének, másrészt a termelésnövekedés megtorpanásának a következménye.

Merre tart az EU?

Az alacsony árak Európa-szerte kifejtik hatásukat. Idén januárban a közösségben 2,4 százalékkal kevesebb sertést vágtak le, mint egy évvel korábban. Tavaly az EU-ban 200 ezerrel csökkent az anyakocák száma, ennek mintegy háromnegyede az új tagállamokban mérhető. Ugyanakkor a legnagyobb abszolút létszámcsökkenést Lengyelország, Németország, Hollandia és Franciaország mutatja, összesen 300 ezres visszaeséssel. Ezt azonban Spanyolország 2012-ben elért 200 ezres létszámbővülése jórészt ellensúlyozza.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában