Helyi közélet

2016.05.12. 18:41

Kevesebb bírósági ügy indult tavaly a megyében

Debrecen - A törvényszéknek alárendelt járásbíróságokra érkező büntetőügyek harmadát a bíróság elé állítási ügyek teszik ki. A gyorsított és egyszerűsített eljárást igénylő ügyekben – tipikusan ilyen a garázdaság, rendbontás – még a vádirat benyújtásának napján, vagy másnap elbírálják, a vádlottat felelősségre vonják – emelte ki dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke a bíróságok 2015-ös évét értékelő sajtótájékoztatón.

Debrecen - A törvényszéknek alárendelt járásbíróságokra érkező büntetőügyek harmadát a bíróság elé állítási ügyek teszik ki. A gyorsított és egyszerűsített eljárást igénylő ügyekben – tipikusan ilyen a garázdaság, rendbontás – még a vádirat benyújtásának napján, vagy másnap elbírálják, a vádlottat felelősségre vonják – emelte ki dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke a bíróságok 2015-ös évét értékelő sajtótájékoztatón. Az eseményen részt vevő Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke kérdésünkre elmondta, a járásbíróságok rendszerének átalakítása részeként esetleg új járásbíróságokon indulhat ítélkezés az országban. Hajdú-Bihar nem kap újat, de a meglévő öt járásbíróság megszüntetése sincs kilátásban.

Majd’ egy órán át záporoztak a számok a Debreceni Ítélőtábla, a Törvényszék, illetve az Országos Bírósági Hivatal csütörtöki debreceni tájékoztatóján. Kiderült, idén is folytatódott az az évek óta tartó tendencia, hogy a Debreceni Törvényszéken több ügyet zártak le, mint amennyi érkezett. Dr. Kahler Ilona elnök úgy fogalmazott, ez a garanciája annak, hogy hatékony és időszerű ítélkezés folyjon a bíróságokon. Elhangzott, a büntetőügyek 81 százalékában emelkedett jogerőre az első fokú határozat, s a fellebbezéssel másodfokra került büntetőügyek 6,4 százalékában helyezték hatályon kívül az első fokon született ítéleteket.

Elmondta továbbá, hogy a befogadóállomás decemberi bezárásáig jelentős többletterhelést okozott a menekültügyi őrizetek meghosszabbítása (934 ilyen ügy volt), illetve a devizahitelesek által indított perek (312).

Besegítenek a fővárosnak

Az érkezett és a feldolgozott ügyek arányai a Debreceni Ítélőtáblán is hasonlók, ott is több ügyet fejeztek be (2462), mint amennyi érkezett (2352). Dr. Balla Lajos elnök külön kitért a Fővárosi Ítélőtáblától kapott ügyekre, amelynek évek óta besegítenek. 2015-ben a 100 beérkezett ügyből 78 zárult le.

„Befektetők érdekeit szolgálják”

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke kérdésünkre elmondta, néhány hete ötpárti egyeztetést tartottak a Parlamentben a járásbíróságok átszervezéséről. Azt a korábbi javaslatot, hogy törvénykezési helyek vegyék át a kis bíróságok helyét, nem támogatták. Ugyanakkor elképzelhető, hogy újabb járásbíróságokat hoznak létre az országban. A Világgazdasági Fórum közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentésére vonatkozó felvetésünkre – amely szerint Magyarország 23 helyet rontott az igazságszolgáltatás függetlenségét vizsgáló listán –, azt mondta, befektetői csoportok érdekeit szolgáló jelentésről van szó, ennek megfelelően kell kezelni. A bíróságok munkáját érintő politikusi vélemények, kritikák kapcsán pedig úgy fogalmazott, azokra, miként történt az például a vörösiszap-per kapcsán is, ezt követően is reagálni fog a maga eszközeivel.

HBN


A Debreceni Törvényszéken 2015-ben 67 ezer 323 ügy indult, ez 18 százalékkal kevesebb, mint a megelőző év adata, és 73 ezer 532 ügyet fejeztek be. A tavaly indult ügyek 16 százaléka húzódott át erre az évre.


Dr. Kahler Ilona emlékeztett, hogy tavaly szeptemberben a lelakott Iparkamara utcai épületből az új Arany János utcai tömbbe költözött a Debreceni Járásbíróság. Zajlottak azonban más épületekben is korszerűsítések: a törvényszéken és Hajdúszoboszlón a fűtést korszerűsítették, Püspökladányban pedig az elektromos hálózatot javították. A debreceni Perényi utcai közigazgatási és munkaügyi bíróságon azonban a grafitizők után kellett takarítani.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában