Helyi közélet

2016.05.10. 18:25

Időjárás-jelentés - 2016. május 10.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Nem teljesen szokványos Európa hőmérsékleti térképe. Svédország déli felén, Litvániában, Oroszország délkeleti területein 26, 27 fokig is felmelegszik délutánra a levegő, ami helyenként közel 10 fokkal magasabb az ilyenkor megszokottnál. Ugyanakkor Franciaország déli partvidékén néhol csupán 16 fokot mérnek, és Portugália, valamint Spanyolország nagy részén is 20 fok alatt marad a csúcsérték. Ez annak köszönhető, hogy míg Dél-Skandináviában a leszálló légmozgások, viszonylag száraz levegő alakítja az időjárást, a kontinens délnyugati felén nagyméretű ciklon okoz változékony időt sok felhővel, helyenként 20 mm feletti esővel, záporral. Ez a hatalmas ciklon egyre inkább a szárazföld középső területei időjárásának is meghatározója lesz; szerda estig már a Kárpát-medence is az áramlási rendszerébe kerül, bár enyhébb, de egyre nedvesebb levegő érkezik térségünk fölé.

Várható időjárás az ország területén szerda estig

Éjszaka délnyugaton, délen további ismétlődő eső várható, másutt elszórtan alakulhat ki eső, zápor. Szerdán a délnyugatról északkelet felé mozgó felhősávok mellett hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap. Napközben elszórtan valószínű eső, zápor, egy-egy zivatar sem kizárt, majd estétől várható délnyugaton, nyugaton ismét egyre többfelé csapadék. A délkeleti szél napközben megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg meg is erősödhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 19 és 24 fok között várható.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában