Helyi közélet

2016.05.31. 14:32

Icipici kiadóként indult, ma már az egész egyetemet kiszolgálja a DUPress

Debrecen - Könyvek, jegyzetek, meghívók, online kiadványok, könyvkötészet, értékmentés – címszavakban ez a Debreceni Egyetemi Kiadó, a DUPress.

Debrecen - Könyvek, jegyzetek, meghívók, online kiadványok, könyvkötészet, értékmentés – címszavakban ez a Debreceni Egyetemi Kiadó, a DUPress.

A DUPress egyike az ország alig néhány olyan könyvkiadójának, amely egy felsőoktatási intézmény égisze alatt működik, már több mint két évtizede.

A 21 éves kiadó, ahol kezdetben a munkatársak összlétszáma mindössze három volt és csupán két kart – Bölcsészettudományi és Természettudományi Kart – szolgált ki, mára az egyetem valamennyi, 14 karát ellátja jegyzetekkel.

- Jelenleg a DUPress-t négy részleg alkotja: a szorosan vett kiadó, a könyvkötészet és a nyomda, valamint a reprográfia. Utóbbi egységeiben a nem kölcsönözhető kiadványokról, védett anyagokról is készülnek engedélyezett digitális- és fénymásolatok. A Díszműtár anyagai esetében például, ahol az 1500-as évektől őriznek köteteket, állományvédelmet is végzünk – kezdte a múltidézést Bátfai Erika kiadóvezető.

A kiadó mindig nyomon követte az egyetemen történt változásokat, így az integrációt is. Eredetileg önálló szervezeti egység volt, 2007 januárjától már a könyvtár részeként működik. Akkor még megtartotta a korábbi Kossuth Egyetemi Kiadó nevet, 2009-ben történt arculat-, név- és vezetőváltás, ezután kerültek a nyomdagépek is a könyvtár tulajdonába, így már a könyvkötészet, a reprográfia, a nyomda és a kiadó együttes munkájával alkalmassá váltunk a teljes folyamatra a kézirattól az elkészült kiadványokig –mondta Bátfai Erika.

A nyomdában nem ofszet, hanem digitális gépek segítségével dolgozunk, ami lehetővé teszi, hogy ne a mennyiség határozza meg az előállítási költséget. Ez a költséghatékonyság is illeszkedik az egyetem speciális igényeihez. A kor elvárásaihoz alkalmazkodva a kiadó 2010 óta működteti belső fejlesztésű, a folyóiratok online kezelésére és publikálására alkalmas szoftvert, és 2014 őszétől szolgáltat nyílt hozzáférésű e-jegyzeteket és szabadon letölthető kiadványokat.

Az éves kiadói munkaterv egyik részét a jegyzet, a másikat a folyóirat- és szakkönyvkiadás adja. Ezek mellett a szakdolgozatkötések, a doktori iskolák disszertációi, illetve a könyvtár állományvédelmi (elrongyolódott kiadványok újrakötése, összegyűjtött folyóiratok kötése) munkái szinte 100 %-ban kitöltik a részlegek kapacitását.

– Természetesen, ha van igény, és van rá lehetőségünk, akkor adunk árajánlatot és vállalunk külső munkát is. Öröm, hogy vannak visszatérő megrendelőink, olyanok is, akik valamikor itt voltak hallgatók, doktoranduszok, és bár lehet, hogy ma már nem Debrecenben élnek, de azért – virtuálisan – visszajárnak hozzánk – mondja Bátfai Erika.

A kiadót és kiadványait az előző évben több konferencián és az Ünnepi Könyvhéten is népszerűsítették, a 20. születésnapot pedig kiárusítással ünnepelték.

Idén is nyertek a Nemzeti Kulturális Alap könyvkiadási pályázatán, így hamarosan egy több tudományterületet átfogó könyvcsomag kerül a nyomdába. A tervek szerint az olvasók hamarosan kézbe vehetik „A gályaraboktól a kognitív nyelvészetig” című pályázati kiadványok első darabjait.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában