Helyi közélet

2016.05.24. 08:57

Gólgyáros, Rongyláb és Aranyfej

Debrecen - A Barcelona legendás magyar focistáit ismerhetik meg a „Magyarok a Barcáért” című filmből, melyet csütörtökön mutatnak be a Nagyerdei Stadionban.

Debrecen - A Barcelona legendás magyar focistáit ismerhetik meg a „Magyarok a Barcáért” című filmből, melyet csütörtökön mutatnak be a Nagyerdei Stadionban.

Az ötvenes évek egyértelműen a magyar csillagokról szóltak a világ egyik legsikeresebb és legnépszerűbb futballklubjánál. Leginkább a „Gólgyárosként” emlegetett Kubala Lászlónak köszönhetően, aki az ott töltött tíz év alatt a Barcelona legendája lett. A gránátvörös-kék csapat szárnyalt Kubalával, már az első teljes szezonban minden trófeát begyűjtött. A szurkolótábor pedig néhány év alatt akkorára duzzadt, hogy kicsinek bizonyult a 60 ezres Les Corts aréna, miattuk építették meg a 100 ezres Camp Nou stadiont.

A Barcelona több mint egy klub, az emberek szívében Katalóniát, a nemzeti érzéseket, a büszkeséget is jelenti" – vallotta Kubala László, a klub valaha élt egyik legnépszerűbb játékosa, akit a Barcelona 100. évfordulóján, 1999-ben a szurkolók a csapat történetének legjobbjává választottak. 2009 óta a magyar legenda két méter magas szobra áll a Bajnokok Ligája-győztes labdarúgócsapat stadionja előtt, napjainkban pedig – párhuzamot vonva a jelenlegi klasszisokkal – a Barca első aranykorának Messije-ként emlegetik.

Világsztár lett Kubala mellett az 1956-ban az Aranycsapattól Barcelonába szerződött Kocsis Sándor és Czibor Zoltán is. A három magyar közkedvelt és csodált hőssé vált Spanyolországban. A „rongylábú” balszélső Czibort viccesen "bolond madár" névvel illették, hamar a spanyol focirajongók kedvence lett, míg a visszafogott, elegáns csatárt, Kocsist legendás fejesei miatt egész Katalónia „Aranyfejnek” becézte.

Az FC Barcelona nem lenne a világ egyik legjobb klubja a három magyar játéka, tehetsége és zsenialitása nélkül – ezt mutatja be a Balázs Béla Díjas rendező, Kocsis Tibor „Magyarok a Barcáért” című dokumentumfilmje, amit a Debreceni Egyetem szervezésében a Nagyerdei Stadionban vetítenek május 26-án, csütörtökön 17.30-tól.

A művet bemutatták már Barcelonában, Los Angelesben, San Franciscóban, Bakuban, Milánóban és Bukarestben is, mindenütt átütő sikert aratott. Felvillantja a csodás gólokat, a Helsinki Olimpia döntőjét, a berni vb-döntőt, de közben igazi moziként szórakoztat: elgondolkodtat, megnevettet vagy éppen könnyeket csal a szemekbe. Megszólal a filmben Kubala, Kocsis, és Czibor fia mellett Luis Suarez, a Barca egykori sztárja, a csapat több veteránja, valamint olyan élő magyar legendák, mint például Dunai II Antal és Faragó Lajos, illetve akik már nincsenek közöttünk: Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Illovszky Rudolf, Gyetvai László és a nemrég elhunyt Rudas Ferenc.

A 85 perces alkotás legfontosabb üzenete messze túlmutat a fociban elért sikereken. A magyarok tehetségéről, a nagy álmokról és azok megvalósításáról, a kitartásról, a helytállásról, 1956-ról, a barátságról, a hazaszeretetről, valamint a honvágyról szól a film, a három zseni életén keresztül. Több mint egy történet – mondja Kocsis Tibor rendező.

A debreceni filmbemutató és közönségtalálkozó vendégei lesznek: Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja, Dunai Antal olimpiai bajnok, Dombi Tibor és Sándor Tamás válogatott labdarúgók, Herczeg András, a Debreceni Labdarúgó Akadémia vezetője és Kocsis Tibor rendező.

A filmvetítés ingyenes, regisztráció sem szükséges. Helyszín: Nagyerdei Stadion (B1, B2 szektor).

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában