Helyi közélet

2016.05.30. 12:17

Elég volt a bóvliból!

<em>A piacokat láthatóan a legkevésbé sem érte váratlanul a bejelentés, mely szerint a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Fitch Ratings felminősítette a magyar államadós-besorolást befektetésre ajánlott kategóriába.</em> Petneházi Attila jegyzete.

A piacokat láthatóan a legkevésbé sem érte váratlanul a bejelentés, mely szerint a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Fitch Ratings felminősítette a magyar államadós-besorolást befektetésre ajánlott kategóriába. Petneházi Attila jegyzete.

Jól kiböjtöltük ezt a történetet, hiszen éppen négy esztendeje annak, hogy a Fitch Magyarországot a befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolta. Hazai elemzők szerint, ha csak a számokat nézzük, akkor bizony már régóta esedékes lett volna a felminősítésünk, csakhogy az a bizonyos „hitvita” a mi esetünkben is meglehetősen elhúzódott. A javuló gazdasági mutató ebben a globális világban csak egy dolog, a hangsúly a reálfolyamatok lélektani mögöttesén van; elhiszik-e nekünk a nemzetközi hitelminősítők, és rajtuk keresztül maga a világ(piac), hogy a „vitézes” gazdasági teljesítményünk nem holmi látványos cirkuszi attrakció, hanem igenis fenntartható növekedési pályát jelöl. Egy hitelminősítőt már sikerült meggyőzni arról, hogy jók, vagy legalábbis jobbra érdemesek vagyunk, a másik kettő viszont még hezitál abban a tekintetben, hogy vajon továbbra is a bóvliban, vagy esetleg újra az elitben van a méltó helyünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában