Helyi közélet

2016.05.28. 19:02

Dobozok

<em>Igen sokfajta dobozzal találkozhatunk életünk során: van ugye „kerek, szögletes, hosszú, rövid, gömbölyű” – akárcsak Gombóc Artúr csokoládékészlete.</em> Kenyeres Ilona írása.

Igen sokfajta dobozzal találkozhatunk életünk során: van ugye „kerek, szögletes, hosszú, rövid, gömbölyű” – akárcsak Gombóc Artúr csokoládékészlete. Kenyeres Ilona írása.

A dobozok sokaságában pedig a cigarettás méretűtől a nagy ládákig mindenfajta megtalálható. Anyagukat tekintve is sokfélék, a papírból készültektől a műanyagon keresztül a fémdobozokig. A csomagolástechnikai funkción túl megkülönböztethetünk például úgynevezett adománygyűjtő dobozokat, vagy ládákat is, mondjuk a gyógyszertárakban, amelyekbe különféle karitatív célra dobhatnak be pénzt a jólelkű – és tehetősebb – gyógyszerkiváltók , mert ugye a nyugdíjasok között bizonyára kevesebb az adakozó. Ők talán csak a templomi persely láttán nyitják ki időnként soványka pénztárcájukat… Egyik élelmiszer áruházunk pénztáránál a napokban kis műanyag zsetont nyomtak a vásárlók kezébe, kérvén, hogy a három kihelyezett henger alakú műanyag doboz egyikébe dobják majd azt be. Amelyik dobozban a legtöbb zseton gyűlik össze, annak a programja kapja majd a leghathatósabb anyagi támogatást. Aki a „Munkára fel!” projektre szavaz, az álláskeresőket támogatja, a másik hengerben a 3D nyomtatási technológia fejlesztését ajánlók szavazatait gyűjtik, míg a harmadikban a hajléktalanok segítésére voksolhatnak. Érdekes kezdeményezés… A város frekventált pontján azonban láthatunk egy másfajta ládát is: egy kiszuperált papírdobozra „Ajándék gyűjtőpont” feliratot biggyesztettek, melyben szigetelőszalaggal odaragasztott fekete szemetes zsákok várnák a beteg gyerekeknek szánt ajándékokat! A doboz sokkal inkább hasonlít egy hulladékgyűjtőre – annak is a primitív változatára – mintsem az eredetileg nemes célt szolgáló dobozra, amelybe még ha tennének is néhány játékot, vagy könyvet a jóindulatú emberek, egy-egy guberáló – joggal – a sajátjának érezvén esetleg ki venné onnan azokat. És még csak el sem lehetne ezért ítélni, mivel ez a doboz minden egyébre hasonlít, csak nem beteg gyermekeknek szánt ajándékgyűjtőre. Nem tudom, kinek a „műve” volt, én mindenesetre helyette is nagyon szégyellem magam…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában