Helyi közélet

2016.05.31. 12:18

Csak hűlt helye maradt a veszélyes hulladéknak

Hajdú-Bihar - Végeztek a Balmazújváros-Lászlóházán és a debreceni Határ úton lévő veszélyeshulladék-lerakatok felszámolásával – jelentette be Rácz Róbert megyei kormánymegbízott kedden előbbi helyszínen, ahol a sajtó képviselői saját szemükkel is meggyőződhettek arról, hogy semmit sem látnak, pontosabban semmilyen veszélyes anyagot nem látnak, csak az üres betonplaccot és a fölötte árválkodó tetőt.

Hajdú-Bihar - Végeztek a Balmazújváros-Lászlóházán és a debreceni Határ úton lévő veszélyeshulladék-lerakatok felszámolásával – jelentette be Rácz Róbert megyei kormánymegbízott kedden előbbi helyszínen, ahol a sajtó képviselői saját szemükkel is meggyőződhettek arról, hogy semmit sem látnak, pontosabban semmilyen veszélyes anyagot nem látnak, csak az üres betonplaccot és a fölötte árválkodó tetőt.

Ritkán mutatják a kormányhivatal képviselői olyan büszkén az ürességet a sajtónak, mint ahogyan az történt kedden a lászlóházi – immár egykori – veszélyes hulladék tároló telepen: arról számoltak be, hogy határidőre elszállították és ártalmatlanították a közel kétezer tonnányi anyagot, illetve a debreceni, Határ úti telephelyet is felszámolták.

Szigorítás

– Igazi békebeli, rendszerváltáskori történet a lászlóházi lerakóé – idézte fel Rácz Róbert, a Hajdú Bihar Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. Mint elmondta, amikor létrehozták, megfelelt a veszélyes anyagok tárolására vonatkozó akkori előírásoknak, és sokáig szabályosan fogadta be a környék ipari és mezőgazdasági tevékenysége során keletkezett hulladékot. Később azonban a törvényt szigorították és már nem tudta jogszerűen ellátni a feladatát. – Végül a probléma megoldása a közösségre maradt, és a kormány egyedi határozattal 400 millió forintos keretösszeget biztosított arra, hogy felszámolják a két telepet. A munka októberben kezdődött, és a kijelölt határidőre, megfelelő minőségben és a tervezett költségnél valamivel kevesebből el is végezték – hangsúlyozta Rácz Róbert.


Fotó: Matey István | Kattintásra galéria nyílik


Vegyszerek

A lászlóházi lerakóból 1893 tonna veszélyes hulladékot vittek el, jellemzően a gépgyártás, a nyomdaipar és a mezőgazdaság által „megtermelt”, nagyobb tömegű, de kisebb térfogatú anyagot – ismertette Kórós Csaba, a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának vezetője.

– 35 anyagcsoportba soroltuk a hulladékot, melynek nagy része, mintegy 1000 tonna szerves oldószereket tartalmazó festék, lakk volt. Mosószer, lúg, halogéntartalmú anyagok, illetve az ezekkel érintkező csomagolók szintén jelentős mennyiségben voltak itt. A Határ úti telepről 673 tonna, 50 fajta anyagot szállítottak el, főként oldószereket, olajjal szennyezett felitató anyagokat, informatikai hulladékot, festékpatronokat – részletezte a főosztályvezető.

A környezetet is rendezték

– A hulladékot csomagoltuk és válogattuk, majd elszállítottuk, ez azonban csak a feladat első része volt – mondta el Bozsik Attila, a „Kristály 99” Kft. vezetője (a cég nyílt közbeszerzésen nyerte el a munkát). – Az épületet és a környezetét, elsősorban a talajt és a talajvizet is megvizsgáltuk, ahol szükséges volt, kitisztítottuk, ahogyan a kármentő árkot és medencét is – sorolta az ügyvezető, azzal összegezve, hogy a nemzeti park szomszédságában található telep állapota mostanra a környezetébe illeszkedik, arra nem jelent veszélyt.

Elhangzott még, hogy a lerakókkal jelenleg felszámoló rendelkezik, és az állam 400 millió forintos igénye az elsők közé lett sorolva. Bár a cégvagyon értékesítése és a hitelezők kifizetése bizonytalan, szerencsés esetben a kármentesítés összegéből visszatérülhet valamennyi.

HBN-SzT


Lászlóháza, 1893 tonna hulladék

  • 60 % – lerakóba került
  • 25 % – elégették
  • 15 % – egyéb módon ártalmatlanították
  • Határ úti telep, 673 tonna hulladék

  • 40 % – lerakóba került35
  • 35 % – elégették
  • 25 % – egyéb módon ártalmatlanították​

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában