Helyi közélet

2016.05.21. 12:29

A polgármester nélkül is születnek döntések

Berekböszörmény - Időnként hetekig nem tudja ellátni feladatát Nagy Ernő berekböszörményi polgármester – értesült a Hajdú-bihari Napló. Akivel csak beszéltünk helyben, azt mondja: azért, mert italozik. Bár ő állítja, nincsenek alkoholproblémái, április végén, május elején volt a harmadik olyan időszak, amikor – ahogy a helyiek fogalmaznak – „nincs a helyzet magaslatán”. Több helybeli állítja, előfordult, hogy az ital miatt a testületi ülést sem tudta levezetni. Akadályoztatása esetén korábban leginkább a leváltott alpolgármester helyettesítette, újabban pedig az utódja, Ferenczi Donát. Április végi látogatásunk alkalmával őt találtuk a polgármesteri irodában. Ő lett a kedvezményezettje a faluvezető betegségének és a személycserének is. Úgy tűnik azonban, a képviselők többségének vagy nincs ellenére a jelenlegi helyzet, vagy tehetetlenek.

Berekböszörmény - Időnként hetekig nem tudja ellátni feladatát Nagy Ernő berekböszörményi polgármester – értesült a Hajdú-bihari Napló. Akivel csak beszéltünk helyben, azt mondja: azért, mert italozik. Bár ő állítja, nincsenek alkoholproblémái, április végén, május elején volt a harmadik olyan időszak, amikor – ahogy a helyiek fogalmaznak – „nincs a helyzet magaslatán”. Több helybeli állítja, előfordult, hogy az ital miatt a testületi ülést sem tudta levezetni. Akadályoztatása esetén korábban leginkább a leváltott alpolgármester helyettesítette, újabban pedig az utódja, Ferenczi Donát. Április végi látogatásunk alkalmával őt találtuk a polgármesteri irodában. Ő lett a kedvezményezettje a faluvezető betegségének és a személycserének is. Úgy tűnik azonban, a képviselők többségének vagy nincs ellenére a jelenlegi helyzet, vagy tehetetlenek.

A határ menti Berekböszörményben csak arról nincs vita, hogy a polgármester – miként egy helybeli látogatásunk idején mondta – időnként „kidől”. Meg talán arról, hogy a bolt előtt kávéért könyörgő járókeretes, nehezen beszélő asszonyt a szíve fogja elvinni. Én is vettem neki egy pohárral, később tudtam meg, hogy nagyon magas a vérnyomása, mégis úgy nyakalja a kávét, mint más a vizet, vagy az italt. Állítólag utóbbival küzd Nagy Ernő (független) polgármester is, aki betegsége miatt olykor hetekre kidől a falu éléről.

Mendemondák egész sora kering róla, talán azért, mert nem áll ki senki a falu elé az igazsággal. Az információknak pedig lenne helye és bátran állíthatjuk, igény is volna rá, de például a hivatal bejárata melletti hirdetőtáblán a kialakult helyzetről semmi sem olvasható. Nagy Ernőt április végén telefonon és otthonában is hiába kerestük, a polgármesteri irodában pedig nem őt találtuk – de erről később. A községben senki nem tudta vagy akarta megmondani, hol van. A nyomába eredve viszont kiderült, hogy a kialakult helyzetnek vannak haszonélvezői, a háttérben meghúzódó indokok pedig meglehetősen bonyolultak. Ezúttal a körülötte kialakult helyzetet mutatjuk be.

Egész nap üléseznek

A hírek szerint a polgármestert az alkohol döntötte le a lábáról, s kórházban volt. A helyzet nem új, már harmadszor – a testületi ülésekről készült jegyzőkönyvet idézve – „nincs a helyzet magaslatán”. Pedig dolog éppenséggel volna, például a közmunkával, a szövetkezeti boltból lehet, hogy embert kell elküldeni, a határon pedig kijelölték a kerítés helyét, ha úgy adódik, bármikor intézkedni kell.

A falu élete azonban a polgármester távollétében sem áll meg. A testület működik, olyannyira, hogy miként azt egy képviselő kiemelte, az április 27-i ülésen például délelőtt 10 órától este 9-ig üléseztek. Azt mondja, bár nem először fordul elő, hogy a polgármester hosszabb időre táppénzre kényszerül, de „beteg bárki lehet”. Több forrásunk viszont egybehangzóan állítja: a faluvezető több tárgyaláson azért nem tudott részt venni, mert éppen nem volt olyan állapotban, ilyenkor valamelyik alpolgármester és a képviselők helyettesítették. Sőt, olyan testületi ülést is tartottak tavaly, amelyet emiatt Mező Béla alpolgármesternek kellett levezetnie.

A polgármester helyén

A hírek arról szólnak, hogy a faluvezető távollétében a szálak Ferenczi Donát kezében futnak össze, lényegében ő vezeti Berekböszörményt; volt járókelő, aki azt mondta, ő mindenben az illetékes. Hogy valóban így van-e, nem tudtuk tőle megkérdezni, mert bár ottjártunkkor elfoglaltságra hivatkozva későbbre invitált bennünket a hivatalba, ott azonban közölte, hogy mégsem kíván nyilatkozni. Az általunk tapasztaltak azonban nem cáfolják az utca emberének hangját: a polgármesteri szobában őt találtuk meg az asztal mögött, s az is kiderült, hogy az április 27-én tartott testületi ülést is ő vezette.


Április végén hiába kerestük a faluban a polgármestert, nem találtuk | Fotó: Matey István


Ferenczi 2014-ben polgármester-jelöltként is indult a választáson – másik négy jelölt mellett –, ám még csak szorossá sem sikerült tennie az eredményt, Nagyot ugyanis magabiztos többséggel választották meg a község első emberévé. Bár az 1900 lelkes településen két alpolgármestert is választottak, de egyik sem Ferenczi lett. Az egyik képviselő, Bonnár Lajos úgy fogalmazott, az üléseken jellemzően Ferenczivel szavazó kör nem titkolta, elégedetlenek azzal, hogy külsős alpolgármestert választottak, amely poszt a szokásjog alapján járhatott is volna neki, ugyanis Nagy Ernő után ő kapta a legtöbb voksot polgármester- és képviselő-jelöltként is. 2015. november végén jött el az ő ideje: megszavazták a tisztségre, miután az ülés jegyzőkönyve szerint már a megelőző hónapokban is sokat segített a polgármesternek. Aláírási jogot is kapott (akárcsak a másik alpolgármester). Ezzel kifejezetten fontos, a falu életét meghatározó hatáskörrel járhat el: felszólításokat, munkaszerződéseket, munkaviszony-megszüntetéseket írhat alá – derül ki a testületi ülés anyagából – a polgármester akadályoztatása esetén.

Ambiciózus vezető, vállalkozó

Ferenczi Donátot fiatal, de ambiciózus vezetőnek írták le forrásaink, akadt, aki úgy fogalmazott, céljai érdekében sok mindenre képes, erre a választási kampányt hozták fel példaként. Egy hozzá közel álló forrásunk szerint viszont a faluért tesz mindent, állítása szerint neki kellett rendbe tennie több dolgot az elődje 2015 szeptemberében történt eltávolítása után.

Az általunk megkérdezett három képviselő egyike azt mondta, ugyan fenntartásokkal fogadta Ferenczi Donát „előlépését”, de úgy látja, helyt áll. Arra a felvetésünkre, hogy a helyzet tartós rendezése érdekében helyesnek tartanák-e a polgármester lemondását, eltérően vélekedtek. Egy Ferenczi Donát-közelinek tartott képviselő úgy fogalmazott, Nagynak kell eldöntenie, lemond-e. Egy harmadik testületi tag viszont nyilvánvalóvá tette: ha nem tudja legyőzni betegségét, távoznia kell a falu éléről.


A berekböszörményi református templom. A lelkész önkormányzati képviselő | Fotó: Matey István


Akkor nem tudtunk beszélni a polgármesterrel, de az élettársát telefonon utolértük. Ő csak annyit közölt, hogy a párja táppénzen van.

A testület feloszlatása, aminek következtében új polgármestert is kellene választani, azonban komolyan nem vetődött fel. Ezt többen azzal magyarázzák, hogy a képviselők egy részének, köztük Ferenczinek, nagyon is kényelmes a jelenlegi állapot, annál is inkább, mert nem biztos, hogy a most helyzetbe került képviselők ismét mandátumhoz jutnának.


Kivételesen jó lelkületű

Nagy Ernő 2014 őszén második ciklusát kezdte polgármesterként, korábban a hivatal pénzügyi osztályán dolgozott. Amikor forrásainkat arra kértük, jellemezzék őt, feltűnő, hogy valamennyien a kivételes emberi erényeit hangsúlyozzák. Bonnár Lajos, a polgármesterrel együtt hét tagú képviselő-testület egyik tagja tapasztalt pénzügyi szakembernek nevezte, kiemelve a kivételesen jó lelkületét, ám hozzátette, hogy sokan visszaélnek azzal. Úgy fogalmazott, a személyi gyarlóságra nem volt felkészülve, amivel különösen az új ciklusban szembesült. Sokak erre, illetve a háttérben zajló hatalmi harcokra vezetik vissza azt, hogy újabban mind gyakrabban néz a pohár fenekére, s ennek eshetett áldozatául az általa felkért külsős alpolgármestere is (erről a jövő héten olvashatnak).


Nagy Ernő ezúttal két hétig volt táppénzen

A látogatásunk utáni héten visszatért hivatalába a község első embere.

Bár Nagy Ernő polgármester nem tagadja, hogy időnként, például rendezvényeken vagy bulin megissza a magáét, de cáfolja azokat a híreszteléseket, hogy alkoholproblémái volnának. – Nincs szó arról, hogy részegségig innám magam. Azt mondanám, hogy ha valaki egy fa mellé vizel, nem biztos, hogy megszólják érte. Ha viszont én tenném, mindenki felkapná a fejét, mert a polgármester tette. Így van ez az itallal is – magyarázta szemléletesen pénteken, amikor elértük. – A 2014 ősze óta tartó ciklusban háromszor voltam táppénzen, összesen egész életemben ennyiszer, pedig 51 éves vagyok. Most két hétig voltam távol, s olyan jót pihentem, mint talán még soha. Rám is fért, mert szellemileg rendkívül fárasztó a polgármesterség, kicserélődve tértem vissza a hivatalba – fogalmazott.

Nagy Ernőt táppénze alatt két alpolgármestere helyettesítette. Arra a falubeliektől hallott felvetésre, hogy túl nagy hatalmat adott Ferenczi Donát alpolgármester kezébe, úgy reagált, nem, mert a faluban közel 400 közmunkás van, az ő ügyeiket intézni kell, ő ebben tud sokat segíteni. A testületi ülési munkáról azt mondta, mostanra rázódtak össze, ezért mindent alaposan kiveséznek. Úgy gondolja, nincs oka lemondani a tisztségéről.


Az álmosdi polgármestertől szabadulna a képviselő-testülete, mondván, milliós szerződéseket kötött önhatalmúan (az érintett nem cáfol, azóta is várjuk a reagálását, amit hetekkel ezelőtt ígért…). Ratalics László írása.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában