Helyi közélet

2016.05.27. 18:34

A jó humorérzék is a tehetség jele lehet

Hajdúböszörmény - Klasszikus kérdés a szülők részéről: hogyan ismerni fel a tehetséget?

Hajdúböszörmény - Klasszikus kérdés a szülők részéről: hogyan ismerni fel a tehetséget?

Mindegy, hogy a csillagászat vagy éppen az úthenger működése az érdeklődés tárgya, de ha a szülő észreveszi, hogy gyermeke szenvedélyesen issza az információkat valamiről, megvan a belső motivációja az ismeretei bővítésére egy adott témakörben, akkor az jelzésértékű, mégpedig a tehetséget jelzi - fogalmazott dr. Mező Ferenc oktató-pszichológus azon a konferencián, amit a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karán a kora gyermekkori nevelés témakörében tartottak a héten.

A rosszcsont is rendben van

Jó mutatója a tehetségnek, ha megnézzük a kicsi alkotásait, rajzait, szóbeli megnyilatkozásait, s azt látjuk, a kortársainál többre képes. Amennyiben van humorérzéke, felismeri a helyzetek fonákságait, a helyzetkomikumot, s önálló, új „humorprodukciót” képes létrehozni, az is árulkodó jel. Sőt - emelte ki dr. Mező Ferenc – akkor sem biztos, hogy meg kell ijednünk, ha gyermekünk kissé kilóg az intézményes oktatási-nevelési keretek közül, ha olykor akadnak konfliktusai, mert saját útját követi. Ha látszik, nem merő rosszindulatból, hanem egy téma által megragadva cselekszik: például két kiló lisztvulkánt borít ki, amelyen ketchupláva gomolyog a konyhapadlón... - ekkor se ijedjünk meg!

– Ha nem ismerjük fel a tehetséget, aminek egyértelmű jelei az átlag feletti általános vagy speciális képességek, a kreativitás és a feladat iránti elkötelezettség, a motiváció, akkor is érdemes a tehetséggondozás útján elindulni. Ehhez nagy segítséget nyújt a tehetseg.hu oldal, ami olyan bázisa az ismereteknek, módszereknek, amelyek biztos alapot jelentenek a hazai tehetséggondozó programok továbbfejlesztéséhez - javasolta a szakember. ​

HBN-BB


Hajdúböszörmény - Közép-kelet európai koragyermekkori kutatóközpont alakult a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karán.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában