Helyi közélet

2016.04.25. 16:31

Videó: Mindenből csak egy-két falatnyit

Fülöp - Össznépi trakta résztvevői lehettünk a közel 1800 lakosú nyírségi falu hagyományos eseményén a hétvégén.

Fülöp - Össznépi trakta résztvevői lehettünk a közel 1800 lakosú nyírségi falu hagyományos eseményén a hétvégén.

A múltat idéző kelt tésztától a modern korok krémes tortájáig, a falu hagyományos disznótorosától a már-már a reformétkezést idéző salátákig, minden volt a művelődési ház nagytermében megterített asztalokon. Hatodik alkalommal rendezte meg a település a gasztronómiai és kulturális fesztiválját. Ebben az évben már ötvenkilencféle süteményt és ételt tálaltak fel Fülöp legjobb szakácsai azért, hogy megkóstolhassák és jóllakassák a település lakóit. Senki sem készített nagy adag ennivalót, körülbelül annyit, amennyi egy négytagú családnak elég egy ebédre és egy vacsorára, illetve süteményből is egy-egy tepsinyit. Ám mindebből több tucatnyi, már tekintélyes mennyiség. Egy-két falat ebből is, abból is, és mire az ember az ételek harmadát megízleli, már azon veszi észre magát, hogy több aligha fér a gyomrába.

Az ételkóstolásban már rutinosak voltak a fülöpiek. Aprócska adagok kerültek a kis műanyagtányérokra folyamatosan. Voltak, akik egy-egy ételtípusra célirányosan indultak – levesek, pörköltek, sós sütemények, torták, sült húsok… Ami pedig most kimaradt, az – mondták – majd jövőre vagy két év múlva.

Az esemény híre, rangja

– Közös ünnepe, valóságos faluprogram ez az esemény Fülöpön, hiszen itt nem csak a mai napról van szó, hanem az előkészületekről is – ezt már Furó Tiborné önkormányzati képviselő mondta. – Az események mozgatója a nyugdíjas klub, tagjaik közül sokan sütöttek főztek, de például a terem előkészítéséből, díszítéséből is kivették a részüket. Azt hogy ki, mit készít, a jelentkezőkre bízzuk. Nincs megkötés semmiféle tekintetben. Még a szomszédos településekről is érkeztek ételekkel vendégek. Például Nyíradonyból, Nagy Gyula (aki egyébként fülöpi származású), a halételek specialistája, aki ezúttal törpeharcsa paprikást készített. De nem csak ez mutatja a rendezvényünk népszerűségét, hanem az is, hogy az első két évben csak körülbelül harmincféle étel volt, majd esztendőről esztendőre egyre többen vállalták az ételek elkészítését. Most is, mint ahogy eddig mindig, az ételek receptjeit egy füzetben kiadjuk.

HBN–KZS


Receptek

Törpeharcsa paprikás

Hozzávalók (4 személyre):

2 kg megtisztított törpeharcsa

2 fej vöröshagyma

30 dkg szalonna

2 db paprika

2 db paradicsom

2 dl tejföl

só, csípős paprika ízlés szerint

Elkészítés módja: A vékony szeletekre vágott szalonnát tepertőre sütjük. A zsírban a két fej, apróra vágott hagymást üvegesre sütjük. Beletesszük a felszeletelt paprikát és paradicsomot. Amikor már kicsit megpirult, felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd rostjára szétfőzzük. Eztán tesszük be a kétujjnyi vastag szeletekre vágott törpeharcsát. Amikor félig megfőtt, tejföllel elegyítjük és ízlés szerint teszünk bele csípős paprikát. Eztán összefőzzük. a legjobb köret a fülöpi töviskes nokedli, de megteszi a hagyományos nokedli is.

Csirkemell torta (10 személyre)

Hozzávalók:

80-100 dkg csirkemell

2 csík bacon szalonna

10 dkg sima trappista sajt

10 dkg füstölt trappista sajt

5-6 szelet gépsonka

5-6 szelet sváb sonka

2 dl tejföl

3 tojás

2 evőkanál liszt

só, bors ízlés szerint

Elkészítés módja: Egy kerek jénai tálat kiolajozunk, a szalonnacsíkokat az aljára körbe rakjuk úgy, hogy a fele a tál szélére lógjon. Ezt a végén visszahajtjuk. A csirkemellet csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A 2 kanál lisztet és a 3 tojást felverjük és megforgatjuk benne a csirkemellet. Felét rátesszük a szalonnákra, és a gépsonkát szeletenként körbe rakjuk. Reszelt sajtot szórunk rá, ami után jöhet a második réteg csirkemell, sváb sonka ugyanúgy körberakva. Ezt követően füstölt reszelt sajtot szórunk rá. A csirkemelles tojásmaradékhoz 2 dl tejfölt keverünk. A következő lépésben a szalonnákat visszahajtogatjuk. A jénai tálra rátesszük a tetejét, majd az előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Amikor már pirosodik, akkor elkészült. A tálban hagyjuk és ott kihűlés után úgy szeleteljük, mint egy tortát. Legjobb köret hozzá a krumplipüré.

Töltött kenyér

Hozzávalók:

2 db kicsi zsúrkenyér

20 dkg vaj

2 doboz májkrém

25 dkg parizer

3 db savanyú uborka

1 db zöldpaprika

1 db zölduborka

4 db főtt tojás

só, bors, mustár, majonéz ízlés szerint

Elkészítés módja: A zsúrkenyér alját végigvágjuk, a belsejét kiszedjük, de nem teljesen. A májkrémet a vajjal kikeverjük és a kenyérbe tesszük. Az apróra vágott parizert, zöldpaprikát, savanyú uborkát, zölduborkát és az ízlés szerint adagolt sót, borsot, mustárt, majonézt, valamint a kockára vágott főtt tojást összekeverjük és beletesszük a zsúrkenyérbe. Alufóliával szorosan betekerjük és egy éjszakán át a hűtőben tároljuk. Onnan kivéve szeletelve fogyasztjuk.

Tarhonyás lecsó

Hozzávalók:

2 üveg, 7 dl-es kiszerelésű lecsó

2 fej vöröshagyma

20 dkg füstölt szalonna

20 dkg füstölt kolbász

25 dkg tarhonya

olaj, só, paprika, bors ízlés szerint

Elkészítés módja: A füstölt szalonnát zsírjára sütjük, majd a füstölt kolbászt is. A kevés olajat a 2 fej hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a tarhonyát, amelybe beletesszük a már kisütött szalonnát és kolbászt és a két üveg lecsót. Annyi vizet engedünk rá, hogy ellepje, plusz két ujjnyit. A végén sóval és borssal ízesítjük.

Szilvás gombóc

Hozzávalók:

2 kg burgonya

50 dkg liszt

2 tojás

1 üveg szilvabefőtt

1 csomag zsemlemorzsa

só, porcukor

Elkészítés módja: A burgonyát megfőzzük, burgonyatörőn megtörjük és hagyjuk kihűlni, majd hozzátesszük a lisztet, a tojást és a sót. Mindezt összegyúrjuk, elnyújtjuk és kockára vágjuk. A szilvabefőttet lecsepegtetjük és egy-egy szemet teszünk mindegyik kockára. Gombócot formálunk belőle. A zsemlemorzsát megpirítjuk. A megfőtt gombócot beforgatjuk a zsemlemorzsába és meghintjük porcukorral.

Káposztás csirkepörkölt

Hozzávalók:

1 kg csirkeszárny

1 fej vöröshagyma

étolaj

pirospaprika

paradicsom

só, bors, delikát

1 fej káposzta

Elkészítés módja: A hagymát megpároljuk az olajban, beletesszük a pirospaprikát, a megmosott csirkeszárnyat és felengedjük vízzel. Ízesítjük borssal, sóval, delikáttal és a paradicsommal. Amikor félig megfőtt a hús, belevágjuk a fej káposztát és fedő alatt egybefőzzük.

Erdélyi lucskos káposzta (8 fő részére)

Hozzávalók:

1 kg sertéscomb kockákra vágva

1 közepes fej káposzta

1 kávéskanálnyi borsikafű

1 kávéskanál pirospaprika

1 közepes vörös hagyma

1 evőkanál liszt

2 dl tej a habaráshoz

2 dl tejföl a tálaláshoz

só, ecet

Elkészítés módja: A húst félig puhára főzzük 1,5–3 liter sós vízben. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. A káposztát kisebb kockákra vágjuk ás a forró húsos lében készre főzzük. Rászórjuk a csombort, közben liszttel és tejjel habarást készítünk. A levest félrehúzzuk a tűzről és behabarjuk. Megszórjuk piros paprikával, ízesítjük sóval és ecettel is. 2-3 percig forraljuk, majd tejföllel tálaljuk.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában