Helyi közélet

2016.04.21. 11:22

Ugyan mihez kezdene az ingyen milliókkal?

Debrecen - A válaszadók tíz százaléka mondta, hogy egymillió forintnál a teljes összeget elköltené.

Debrecen - A válaszadók tíz százaléka mondta, hogy egymillió forintnál a teljes összeget elköltené.

Családi, baráti beszélgetések állandó témája, hogy ki mihez kezdene, ha váratlanul sok pénzt nyerne. Egy nemrégiben készített kutatásban az egyik hazai kereskedelmi bank is feltette ezt a kérdést, melyre igencsak meglepő válaszok érkeztek.

Nagy a szóródás

Mihez kezdene, ha kapna egymillió forintot?” – tette fel a kérdést a CIB Bank és a GfK a megtakarítási szokásokat vizsgáló reprezentatív felmérésében. Az eredmények jelentős szórást mutatnak: a válaszadók tíz százaléka azt mondta, hogy a teljes összeget elköltené, míg a megkérdezettek huszonnyolc százaléka a teljes összeget félretenné. A legtöbben, harminchárom százalék, 500 és 750 ezer forint közötti összeget tenne félre az egymillió forintból. Alaposan megváltozik a hozzáállás, ha növekszik az összeg: arra a kérdésre, hogy „Mihez kezdene, ha kapna ötmillió forintot?”, már csak a válaszadók hét százaléka felelte azt, hogy elköltené az egészet.

Mennyit spórolna?

Az egymillió forintos kérdéshez képest azoknak a száma is visszaesett (28 százalékról 17 százalékra), akik hiánytalanul félretennék az ötmillió forintot. Negyvenkét százalék ha nem is a teljes összeget, de négymillió forintnál többet spórolna meg. Attól függően, hogy mennyi pénzről van szó, változnak a befektetési döntések is. Egymillió forintnál a legtöbben az állampapírt választanák, ötmillió forintnál viszont legnagyobb arányban inkább az ingatlanbefektetést részesítenék előnyben. A befektetési alapok hasonlóan népszerűek mindkét összeg esetében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában