Helyi közélet

2016.04.16. 17:54

Rákkutató lett a cigány fiú

Debrecen - Idén Horváth József kapta meg a Gergely Alexandra Emlékdíjat.

Debrecen - Idén Horváth József kapta meg a Gergely Alexandra Emlékdíjat.

Ebben az évben a Debreceni Egyetem egyik rákkutatással foglalkozó diákja vette át a Gergely Alexandra Emlékdíjat. Az ebből az alkalomból az egyetem Aulájában szombaton tartott ünnepségen a műsorvezető Pethő Attila, Príma díjas zenetanár elmondta: Gergely Alexandra bajai lány középiskolába járt amikor egy súlyos rákos betegség támadta meg. Orvos szülei igyekeztek mindent megtenni érte. A lány az interneten blogot írt betegségéről, mely hamar népszerű lett, több ezren követték. Kezdetben abban reménykedett, hogy az oldalon majd valaki olyan tanácsot ad neki mely segít a baj leküzdésében. Ez azonban nem így történt. Miközben az állapota egyre romlott, a dolog „átfordult”, a blogon keresztül ő kezdett el másoknak lelki támaszt nyújtani. Arról győzte meg követőit, hogy a látszólag vesztett helyzetből is ki lehet jutni hittel és reménységgel. Alexandra elvesztette a küzdelmet, 17 évesen meghalt.

Példaképeket keresnek

Az ismert televíziós személyiség, Vujity Tvrtko javaslatára a lány szülei 2007-ben úgy döntöttek, hogy részben gyermekük emlékére, részben a hasonló betegséggel küzdőket segítendő létrehozzák a Gergely Alexandra Alapítványt. Ez minden évben egyszer egy olyan személyt jutalmaz, aki példaértékű magatartásával hozzájárul a közösség építéshez, valamint olyan szegény gyerekeket és családjukat is segítik akik a Eving-szarkoma nevű betegséggel „harcolnak”. Eddig 39-en kaptak ilyen támogatást a gyógykezelésükhöz.

Alulról felfelé

Az idei díjazott, Horváth József 1987-ben Karcagon született. Három testvére van. A négy gyereket szülei válása után az édesanya egyedül nevelte. Horváth József mind az általános, mind a középiskolát végig kitűnő tanulmányi eredménnyel járta ki. A család nehéz anyagi helyzete miatt már 10 éves korától dolgoznia kellett. Építkezéseken segédkezett és mezőgazdasági munkát végzett. A középiskolai évek alatt a biológia mellett vonzotta a jogászi pálya és a grafikusművészet is. Sokat köszönhet biológia tanárnőjének aki tanulmányi versenyeken indította. 2006-ban az egyik ilyet meg is nyerte. Ezután a Debreceni Egyetemen biológusként tanult tovább, ahol mesterdiplomát szerzett. A mesterképzés alatt – ugyancsak nehéz anyagi helyzete miatt – végig dolgoznia kellett. A sikeres vizsgát követően jelentkezett a Debreceni Egyetem Molekuláris Sejt és Immunbiológiai Doktori Iskolájába. Fő témája a szájüregi rákok korai felismerése.

A lelki erő forrása

Horváth József életében meghatározó volt amikor bekerült a debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégiumba. Már gyermekkorában közel került a valláshoz, de megtérése ehhez a kollégiumhoz kötődik. Itt ismerkedett meg olyan más tudományokkal, mint a romológia, a média, a jogi alapismeretek, a szociológia, a teológia. Önkéntesként is dolgozott, kórházi kezelés alatt állóknak segített. Rendszeresen jelennek meg publikációi, szakmai konferenciákon vesz részt, sportol.

– A sikeres kutató a doktori cím megszerzése után úgy tervezi, hogy nemzetközi tapasztalatokat szerez majd, amelyeket itthon szeretne kamatoztatni – mondta Pethő Attila.

Hozzátette: a fiatalembert egyre többször hívják meg iskolákba, hogy motiválja a hátrányos helyzetben lévő fiatalokat. Azt akarja megmutatni, hogy vert helyzetből is van kiút, hogy ha az ember talál támogatókat, bízik önmagában és kemény kitartással, munkával végigmegy egy úton.

Magyarországon elsőként 2015-ben ő kapta meg a Roma Sajtóközponttól az Aranypánt Díjat. Ezt olyan hétköznapi hősöknek ítélik oda, akik életükkel példaképek lehetnek romáknak és nem romáknak egyaránt.

Sikerült a megvalósítás

Gergelyné Dr. Toth Éva a Gergely Alexandra Alapítvány elnöke elmondta: a díj három részből tevődik össze. Díszoklevélből, emlékplakettből és 500 ezer forint pénzjutalomból.

Horváth József köszönő beszédében hangsúlyozta, hogy gyermekkorában szeretett volna valami olyan dolgot elérni amire a szülei és a testvérei büszkék lehetnek. Most arra törekszik, hogy az egész ország büszke lehessen arra amit képviselni tud.

HBN-OCs


Debrecen – Horváth József, a Debreceni Egyetem kutatóbiológusa kapja idén a IX. Gergely Alexandra Emlékdíjat – tájékoztatták a Hajdú-Bihari Naplót az alapítványi kuratórium képviselői, akik várják az érdeklődőket az április 16-án (szombaton) délelőtt 10 órakor kezdődő ünnepségre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában