Helyi közélet

2016.04.18. 17:21

Pont a rendőrség melletti bicikliúton szabálytalankodnak a legtöbbször Újfaluban

Berettyóújfalu - A változással járó feladatait is zökkenőmentesen teljesítette a rendőrkapitányság.

Berettyóújfalu - A változással járó feladatait is zökkenőmentesen teljesítette a rendőrkapitányság.

Nagy változást hozott a városi rendőrkapitányság életében, hogy tavaly júliustól Magyarország egyik legnagyobb kapitányságává vált, a megye 82 településből 38 felügyeletét látja el – hangzott el képviselő-testület legutóbbi ülésén. Ezen dr. Tóth Ferenc rendőrkapitány számolt be a rendőrkapitányság közbiztonsági és bűnügyi helyzetéről.

Az alezredes kiemelte, a komoly szakmai munkát igénylő átállás a nehezebbé váló vezetésirányítási feladatok ellenére is zökkenőmentesen sikerült.

Kevesebb bűneset

A bűncselekmények száma 2014-hez viszonyítva tovább csökkent, ami azért nagydolog, mert az összevetésben már a megnövelt illetékességi terület szerepel. A rend­őrkapitányság emelkedő nyomozáseredményességi mutatókat tudott produkálni, összességében a 153 kapitányság közül a 30–50. helyet foglalja el. A kapitány úgy jellemezte magukat, hogy alapvetően tájékoztató, segítő, informáló jellegű rendőri szolgálatot látnak el az országos rendőrfőkapitány által meghatározott intézkedési kultúraváltás jegyében.

Beszámolójában a kapitány elmondta, a balesetek számában tapasztalható emelkedés, de ez a csatlakozott területekhez köthető, azok nélkül a mutatók megegyeznének a 2014-es adatokkal. Továbbra is meghatározó a 47-es és 42-es főutak forgalma, 2014-ben 800 ezer ki- és 800 ezer belépő gépjárművel számoltak, tavaly pedig 2 millió 350 ezer gépjármű haladt át az ártándi határátkelőhelyen, ami a berettyóújfalui körforgalmat is terheli. Ehhez képest a 124 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset nem sok, de egy ember sérülése vagy halála is megköveteli, hogy a rendőrkapitányság kiemelten kezelje ezt a problémát. Ezért a sebességmérő készülékek továbbra is napi 24 órában fognak üzemelni a területen. Céljuk, hogy lassítsák a forgalom dinamikáját, mert ez segít a bekövetkező balesetek súlyossági fokának a csökkentésében.

Figyelmetlen kerékpárosok

Hagymási Gyula képviselő hozzászólásában kiemelte, hogy a beszámoló szerint a rendőrkapitányság tavaly több bűncselekményfajtában 100 százalékos felderítési mutatókkal büszkélkedhet. Hozzátette, a városban egyre több kerékpárút és kerékpáros van, azonban sokan nem tartják be a közlekedési szabályokat. Az egyik ilyen éppen a rendőrség melletti, a másik a Kádár utcán található kerékpárút, melyek egy-egy utat kereszteznek, de a biciklisek az elsőbbségadási szabályokat figyelmen kívül hagyják, ezért a helyi médián keresztül rá kellene irányítani a kerékpárosok figyelmét az említett csomópontokra. Szántai László képviselő a közterületi szolgálat óraszám-növekedését emelte ki, ami a lakosság biztonságérzetét nagyban javítja.

A testületi ülésen részt vevő dr. Gyurosovics József megyei főkapitány szerint rendszerváltás óta nem volt ilyen kevés bűncselekmény és ilyen eredményesség Hajdú-Biharban, mint tavaly, s ehhez nagyban hozzájárult a berettyóújfalui kapitányság is. A beszámolót a képviselő-testület egy tartózkodás mellett 10 igen szavazattal elfogadta.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában