Helyi közélet

2016.04.15. 15:09

„Most kell megerősödnie Debrecennek”

Debrecen - Kósa Lajos szerint kész vagyunk német gyártókapacitás fogadására.

Debrecen - Kósa Lajos szerint kész vagyunk német gyártókapacitás fogadására.

Nyolcvan millió euró értékű gyárbővítést hajt végre a FAG Debrecenben – számolt be róla Szabó Péter László ügyvezető pénteken a cívisvárosban is, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten bejelentette, hogy a kormány egyedi döntéssel nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektnek minősítette a beruházást és 4,5 milliárd forinttal támogatja azt.

Ez év szeptemberétől új gyárcsarnok épül 80 millió euró (mintegy 25 milliárd forint) értékben a német Schaeffler-csoporthoz tartozó debreceni FAG Magyarország Ipari Kft. Határ úti ipari parkban lévő egységéhez. A gyár így 22 ezer négyzetméter alapterülettel bővül és további 510 embert foglalkoztat majd, a következő négy évben pedig a régió legnagyobb munkáltatójává válik – jelentette be pénteken a beruházás helyszínén Szabó Péter László ügyvezető.

– A tulajdonosok hosszú távon elkötelezettek Magyarország és Debrecen mellett, ezt mutatja a 2006-os csarnok építése után a mostani bővítés terve is, mely újabb mérföldkő a FAG hazai egysége életében. A döntéskor szempont volt Debrecennek a régióban betöltött vezető gazdasági szerepe, valamint kiváló infrastruktúrája – hangsúlyozta az ügyvezető. Azt is elmondta, hogy olyan köszörűs technológiát fognak alkalmazni az új részlegben, mely a Schaeffler-csoportban még sehol máshol nem működik.

Kósa Lajos volt polgármester, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője arról beszélt, hogy Magyarország komoly ipari fejlesztés és növekedés előtt áll. Hazánk évek óta tudatosan törekszik arra, hogy az Európai Unión belül a német gazdasággal alakítsa ki a legszorosabb kapcsolatot; a német demográfiai adatok azt mutatják, hogy az országnak a következő időszakban évente 300-500 ezer új munkavállalóra lesz szüksége, amit azonban „hazai forrásból” nem tudnak biztosítani, ezért várhatóan gyártókapacitást kell majd áttelepíteniük máshová. A visegrádi négyek, Magyarország és Debrecen pedig készen áll ezeket fogadni – magyarázta Kósa Lajos, megjegyezve, hogy a cívisvárosnak komoly versenyelőnye van az autópálya, a munkaerőképzés, a repülőtér révén.

– A 2014-2020-as uniós ciklus legfontosabb feladata a gazdaságfejlesztés; ezalatt a hajdú-bihari megyeszékhelynek meg kell erősítenie régiós vezető szerepét, gazdasági erejét, hogy legyen ami biztosítja a jövőbeni fejlődését, függetlenül az EU későbbi folyamataitól – mondta dr. Papp László, a város jelenlegi polgármestere. Emlékeztetett rá, hogy idén már mintegy 800 új munkahely létrehozásának szándékát jelentették be debreceni cégek (az NI 100-at, a Richter 125-150-et, és most a FAG 500-at), így a 2016-ra kitűzött, 2000 fős foglalkoztatásbővítési terv tarthatónak látszik.

Elárulta, hogy rendkívül nagy az érdeklődés a befektetők részéről a város iránt, heti rendszerességgel tárgyalnak velük.

Beszélt arról, hogy a FAG sajátos szakképzési modell működtetésével lényegében kiképzi magának azt a munkaerőt, mely később a gyárban dolgozhat; az oktatás már csak azért is fontos, hogy később ne váljon a fejlesztés gátjává a szakképzett munkaerő hiánya. Ennek érdekében a város folyamatosan egyezteti a Klikkel és a Debreceni Szakképzési Centrummal azon szakképzési stratégiáról, melyet régióssá, vagy akár a határon túlra is szeretne kiterjeszteni.

HBN-SzT​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában