Szijjártó Péter: a Schaeffler-csoport 25 milliárd forint fejlesztést hajt végre Debrecenben

Budapest, 2016. április 14. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2016. április 14-én. A német Schaeffler-csoporthoz tartozó debreceni FAG Magyarország Ipari Kft. több mint 25 milliárd forint beruházást hajt végre, amelyhez a kormány 4,5 milliárd forint támogatást ad
Budapest, 2016. április 14. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2016. április 14-én. A német Schaeffler-csoporthoz tartozó debreceni FAG Magyarország Ipari Kft. több mint 25 milliárd forint beruházást hajt végre, amelyhez a kormány 4,5 milliárd forint támogatást ad - © MTI Fotó: Soós Lajos
Budapest – A német Schaeffler-csoporthoz tartozó debreceni FAG Magyarország Ipari Kft. több mint 25 milliárd forint beruházást hajt végre, amelyhez a kormány 4,5 milliárd forint támogatást ad – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hozzátette: a beruházással 510 új munkahely jön létre.

A miniszter szerint a Schaeffler-csoport beruházása önmagán is túlmutató jelentőséggel bír, mert az FAG a saját akadémiáján szakemberképzést nyújt, ezzel segíti a magyar gazdaságot a megfelelő mennyiségű és képzettségű munkaerő biztosításában.

Szijjártó Péter rámutatott arra, hogy a beruházás a magyar gazdaság zászlóshajóját, az autóipart fejleszti.

A miniszter elmondta: a magyar autóipar termelési értéke tavaly 7833 milliárd forintot, 17 százalékos növekedést ért el az előző évhez képest, az ágazat az idén 3 százalékos bővülést mutatott fel úgy, hogy a bevételének 92 százaléka exportból származik, a nemzetközileg versenyképes iparágban 150 ezren dolgoznak.

Szijjártó Péter kiemelte: a debreceni FAG jelenleg is 1300 embert foglalkoztat, gördülőcsapágyakat, siklócsapágyakat gyárt és különböző motorelemeket fejleszt az autóiparnak, a termelését az elmúlt tíz évben megháromszorozta, a cégcsoporton belül Debrecen a 9 milliméter átmérő alatti kúpgörgős csapágyak európai központja.

A külgazdasági miniszter emlékeztetett, hogy 2015-ben a magyar gazdaság eredményes évet zárt, ehhez a külgazdaság minden eddiginél nagyobb mértékben járult hozzá, rekord született a magyar exportban, a külkereskedelmi többletben. Szijjártó Péter kiemelte, hogy rekordot ért el a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) is, amely tavaly 67 beruházást tárgyalt le sikeresen.

A miniszter szerint az idei év első negyedévében kitartott a külgazdasági lendület, a HIPA az első három hónap alatt 17 befektetést tárgyalt le sikeresen, szemben a tavalyi rekord év első negyedévi 10 beruházásával. Az idén letárgyalt 17 beruházással 5428 új munkahely jön létre, 509 millió euró befektetés érkezik, szemben a tavaly ennyi idő alatt letárgyalt 2195 új munkahellyel és 182 millió eurós befektetéssel.

A miniszter szerint a magyar gazdaság, a külgazdaság nem maradhatna lendületben, ha nem válna szorosabbá az együttműködés a német és a magyar gazdaság, ipar között. Ezt segíti, hogy hétfőtől Debrecen és München között a Lufthansa légitársaság heti több alkalommal közlekedő közvetlen járatot indított. Ezzel az egyre több beruházást vonzó Debrecen és Magyarország első számú német kereskedelmi partnere, Bajorország fővárosa között közvetlen légi kapcsolat jött létre.

A Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felmérésére hivatkozva Szijjártó Péter elmondta, hogy a német vállalatok beruházási kedve egyértelműen javult, az itteni német befektetők 80 százaléka gondolja úgy, hogy ismét Magyarországot választaná beruházása helyszínéül, 10 százalékkal többen, mint a korábbi felmérésben. A Magyarországon működő német cégek 38 százaléka bővítené kapacitását, 48 százaléka növelné a magyarországi dolgozói létszámát. A Magyarországon működő külföldi tőke majdnem egynegyede, mintegy 20 milliárd euró Németországból érkezett.

Szabó Péter, az FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a beruházással a gyárbővítésen túl új technológiát is telepítenek Debrecenbe.

Budapest, 2016. április 14. Rainer Lindner, a német Schaeffler Közép- és Kelet Európai alrégiójának vezérigazgatója Budapesten, a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2016. április 14-én. A Schaeffler-csoporthoz tartozó debreceni FAG Magyarország Ipari Kft. több mint 25 milliárd forint beruházást hajt végre, amelyhez a kormány 4,5 milliárd forint támogatást ad. MTI Fotó: Soós Lajos Rainer Lindner, a német Schaeffler Közép- és Kelet Európai alrégiójának vezérigazgatója | MTI Fotó: Soós Lajos ©

Rainer Lindner, a Schaeffler-csoport közép- és kelet-európai alrégiójának vezérigazgatója elmondta, hogy a tervek szerint a beruházással 2017-ben készülnek el, és a jövőben is nagy hangsúlyt helyeznek a bázisukon megvalósuló szakemberképzésre.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere elmondta, az FAG a beruházása révén a térség legnagyobb foglalkoztatója lesz, és a cég nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a városban hagyományos csapágygyártás fejlődjön.

– MTI –