Helyi közélet

2016.04.19. 12:49

Lássuk!

<em>A tao-ként elhíresült társasági adókedvezmény a korrupció melegágya. Ezt a megállapítást tette októberi jelentésében a Transparency International (TI). A tao révén a vállalkozások sportegyesületek patronálói lehetnek, a támogatást pedig az állam helyett az általuk választott klubnak adhatják. Hogy ez rendjén van-e így, azzal is lehet vitatkozni, a legtöbb kifogásom a rendszer átláthatatlansága miatt van.</em> Szabó Zsolt László jegyzete.

A tao-ként elhíresült társasági adókedvezmény a korrupció melegágya. Ezt a megállapítást tette októberi jelentésében a Transparency International (TI). A tao révén a vállalkozások sportegyesületek patronálói lehetnek, a támogatást pedig az állam helyett az általuk választott klubnak adhatják. Hogy ez rendjén van-e így, azzal is lehet vitatkozni, a legtöbb kifogásom a rendszer átláthatatlansága miatt van. Szabó Zsolt László jegyzete.

A sportági szakszövetségek például konkrétumok nélküli összesített adatokat szolgáltatnak – áll a TI jelentésében, pedig tengernyi pénzről, évi tízmilliárdokról van szó. Az átlagember nem firtatja az összegek felajánlóinak kilétét és felhasználását, mert nem erre szocializálódott, az esetleg rálátót érdekeltté teszik a rendszerben, a mezei sportrajongó pedig örül, hogy stadionok nőnek tarlón, és tapsol a góloknak. A taónak hála pedig majd’ 100 ezerrel nőtt az igazolt sportolók száma, ez kétségkívül fontos, és az is, hogy hangos nemzetközi sikerrel a sporton kívül nem sok más kecsegtet bennünket. A rendszer viszont 15-20 év múlva is vizsgázik, amikor élsportolók lesznek a fiatalokból. Az ellenérzéseken sokat oldana, ha a belelátás nem kizárólag néhányak kiváltsága volna. A fenntartásra fordíthatóság ötlete azonban nem ebbe az irányba mutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában