Helyi közélet

2016.04.08. 08:42

Kocsi helyett inkább autóbusszal

Debrecen - Nem akarnak újabb parkolókat kialakítani a Móricz Zsigmond körúton.

Debrecen - Nem akarnak újabb parkolókat kialakítani a Móricz Zsigmond körúton.

Hétköznap reggelenként jelentős forgalmi dugó alakul ki a Móricz Zsigmond körúton, az Augusztánál. Nagyjából fél 8 és 8 óra között a Doberdó utca felől csaknem egybefüggő kocsisor halad a klinika ottani bejárataihoz. Mindenki parkolóhelyet keres, de az erdőben, a kanyarban lévő nagy és az Auguszta bejárata melletti két kisebb parkoló gyorsan megtelik. Akinek már nem jut szabályos megállási lehetőség, az lassú tempóban „bolyong” a környéken, ezzel is növelve a torlódást. Miután elfogy a türelem, általában szabálytalanul az útpadkán állnak meg. Így kitapossák a füvet, a bokrokat, a fa hajtásokat. Esős időben a járművek vízzel, sárral teli nyomokat vágnak a puha talajba.

Nagyon korán kell kelni

– Vannak olyan reggelek, amikor majdnem a DEAC pályáig állnak az út két oldalán az autók – mondta egy a klinikára ugyancsak gépjárművel érkező diák. A vezetéknevét titokban tartó Soma hozzátette: szerencsére a rendőrök tudják, hogy mi itt a helyzet és nem büntetnek.

– Szerintem elsősorban az autóval érkező klinikai dolgozók miatt kevés a parkoló, de sok beteg is gépjárművel jön kezelésre, plusz még a hozzátartozók is – fogalmazott egy másik fiatal férfi, Horváth Sándor, aki úgy vélte, hogy el kellene távolítani a megállni tilos táblákat és az erdő rovására új parkolókat kellene kialakítani. – Itt mindig káosz van. Kezelésre járok ide Földesről. Ma reggel már hajnal ötkor elindultam ide azért, hogy még találjak üres parkolóhelyet – panaszkodott slusszkulccsal a kezében Balázs Imre. Arról is beszélt, hogy a Nagyerdő szélét nemcsak kitaposták már, hanem tele is szemetelték.

– A helyzet borzasztó, még a zebrán is alig lehet itt átjutni – jelentette ki egy idősebb nő az Auguszta bejáratával szemközti buszmegállóban. Nagy Lászlóné elmondta: hétfőnként és szerdánként a kardiológiára jár tornázni. A 10-es busszal szokott közlekedni, az azonban a torlódás miatt szinte mindig 5-6 percet késik.

Tiltó tábla is jelzi

A polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztályától azt a választ kaptuk, hogy a Móricz Zsigmond körúton a klinika Auguszta részének bejárata melletti két parkoló 22, míg a kanyarban található parkoló 66 gépjárműnek biztosít várakozási lehetőséget. A klinika kerítése és az erdő közötti útszakaszon – a biztonságos kétirányú közlekedés érdekében – nincs lehetőség újabb parkolók létrehozására. A Móricz Zsigmond körút többi részén, a zöldterület rovására, jelenleg nem terveznek kialakítani több megállóhelyet. A megállási tilalmat az erdő melletti, parkolást tiltó tábla is jelzi az autósok számára – közölték. Hozzátették: azok az autósok, akiknek a Móricz Zsigmond körúti parkolókban nem marad hely, a klinika területén lévő parkolóhelyeket is igénybe vehetik. Az egészségügyi intézményt egyébként akár busszal is meg lehet közelíteni, a megállók éppen a klinika bejáratainál vannak – emlékeztetett a polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztálya.

HBN–Orosz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában