Helyi közélet

2016.04.01. 16:32

KASZ: a Tescónál csak hosszú távú bérmegállapodással oldhatók fel a feszültségek

Budapest - Csak hosszú távú bérmegállapodással oldhatók fel a Tescónál a feszültségek a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint, a KASZ úgy véli, 3 év alatt átlagosan 30-40 százalékos béremelés szükséges ehhez minden munkacsoportban - mondta el a szervezet elnöke pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Budapest - Csak hosszú távú bérmegállapodással oldhatók fel a Tescónál a feszültségek a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint, a KASZ úgy véli, 3 év alatt átlagosan 30-40 százalékos béremelés szükséges ehhez minden munkacsoportban - mondta el a szervezet elnöke pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Sáling József kiemelte: a szakszervezet már eljuttatta béremelési tervezetét a Tescóhoz, a munkáltató még nem reagált.

A Tesco és a KASZ, illetve a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) március 10-én kezdték meg a bértárgyalásokat, a második forduló április 8-án lesz, amit a KASZ kérésére a vállalat megerősített. A bértárgyalásokat nehezíti, hogy a cég költségvetése keresztféléves rendszerre épül, emiatt az éves bértárgyalások júniusban kezdődnek általában. A KASZ azonban a kiskereskedelemben tapasztalható szakemberhiány, a cégen belüli magas fluktuáció és az idei évi szakmunkás bérminimum (129 ezer forint) megállapítása után kialakult bérfeszültségek miatt munkaügyi konzultációt kezdeményezett a munkáltatóval azért, hogy a tárgyalások már tavasszal megindulhassanak.

Az elnök az eseményen elmondta: a KASZ a mostani helyzetben nem ért egyet a másik szakszervezet kezdeményezésével. A KDFSZ pénteken az MTI-vel közölte, hogy a szakszervezet csütörtökön sztrájk-tárgyalást folytatott a munkáltató képviselőivel. A házhoz szállítási üzletág bevásárlási asszisztensi területén ugyanis mintegy 200 alkalmazott úgy döntött, hogy nem folytatják az eddigi feltételekkel a munkát. Az érintett munkavállalók a szakmunkás bérminimumon vannak foglalkoztatva, azonban azt szeretnék elérni, hogy fizetésük április 1-től 20 százalékkal, szeptember 1-től 15 százalékkal emelkedjen - mondta el Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke az MTI-nek.

A KDFSZ minden munkacsoportra vonatkozó béremelési javaslata szerint idén és jövőre is 15-15, 2018-ban pedig újabb 10 százalékos béremelésre van szükség - közölte a szervezet elnöke.

Sáling József emlékeztetett, hogy az első fordulón a Tesco leszögezte, hogy a két szakszervezettel együtt tárgyal, illetve nem konzultál a bérekről munkacsoportokra lebontva, csak általános bérfejlesztésről. A KASZ mellett a KDFSZ is elfogadta az ügymenetet - fogalmazott a KASZ elnöke.

A KDFSZ elnöke az MTI-nek arról is beszámolt, hogy a szakszervezet sztrájkbizottságot alakított az asszisztensi területen dolgozók béremelésének előmozdítására, s a munkáltatónak 7 napja van arra, hogy a béremeléséről tárgyalásokat folytasson és megegyezzen a szakszervezettel. Ellenkező esetben a 7 nap lejárta után az e területen dolgozók sztrájkba lépnek - tette hozzá.

A KASZ közölte, támogatja ugyan a munkavállalókat egy sztrájk megszervezésében, de a bértárgyalások jelenlegi fázisában értelmetlennek és felelőtlennek tartja egy olyan sztrájk megszervezését, amely csak egy munkacsoporton belül próbál béremelést kiharcolni. A KASZ továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a bérfejlesztés minden munkavállalói csoportot érintsen - tették hozzá.

A KASZ a kiskereskedelemben foglalkoztatott munkavállalók közül mintegy 15 ezer munkavállaló érdekeit képviseli, a Tescóban létrejött alapszervezete 2700 tagból áll.

A KDFSZ közel 1000 munkavállalót képvisel, akiknek 70-80 százaléka dolgozik a Tescóban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában