Helyi közélet

2016.04.01. 16:54

Kártalanítás jár a kerítésért

Hajdú-Bihar - Nagy erőkkel folyik a magyar–román határra tervezett műszaki határzár előkészítése. Ez a megyei kormányhivatal honlapján is hozzáférhető iratokból kiderül. Ezek szerint közérdekű használati jogot jegyeztek be határ menti megyei ingatlanokra. Olyanokra, amelyeket a kerítés munkálatai érinthetnek. A kártalanítási eljárások is megindultak, sok esetben határozat is született.

Hajdú-Bihar - Nagy erőkkel folyik a magyar–román határra tervezett műszaki határzár előkészítése. Ez a megyei kormányhivatal honlapján is hozzáférhető iratokból kiderül. Ezek szerint közérdekű használati jogot jegyeztek be határ menti megyei ingatlanokra. Olyanokra, amelyeket a kerítés munkálatai érinthetnek. A kártalanítási eljárások is megindultak, sok esetben határozat is született.

Fülöptől Körös­szegapátiig összesen 13 határ menti település külterületén fekvő ingatlanokat érintenek megyénkben azok a kártalanítási eljárások, amelyek március közepén indultak. Az ezekről szóló dokumentumokba a megyei kormányhivatal honlapján botlottunk bele. Az iratokból kiderül, hogy eljárások hivatalból, az Országos Rendőr-főkapitányság kezdeményezésére indultak, miután az ingatlanokra közérdekű használati jogot jegyeztek be. A dokumentumokból kiolvasható, illetve lapunknak név nélkül nyilatkozó polgármesterek és gazdák is megerősítették: a lépések a magyar–román határra tervezett kerítéssel vannak összefüggésben. Többen elmondták: az elmúlt hetekben földmérők jártak a falvak határában és cölöpöket vertek le, ami minden bizonnyal a kerítés sávja lehet.

Kismarján egy konferenciatermet vettek át a katonák elszállásolására - Farkas István Attila

Ingyen is adná

Öt-tíz méteres földcsíkokról beszéltek munkatársunknak, s arról, hogy még március 15-én is dolgoztak a szakemberek. Egy határ menti földtulajdonos elmondta: nem tudja, hogy a „karóval kivert sávba” vethetnek-e, vagy sem, de azt gondolja, nem a semmiért kaptak értesítést a közérdekű használati jog bejegyzéséről. A kártalanítás összegét a művelés alól elvont terület és az aranykorona-érték alapján számolták ki. A családjának összesen négy földterület alapján 230 ezer forint kártalanítást állapítottak meg. Hangsúlyozta azonban, hogy ő akkor is odaadná a földcsíkot, ha semmit nem kapnának érte, ugyanis, mint fogalmazott, a haza védelméről van szó.

Az eljárás alá vont földterületek között szép számmal találunk önkormányzati tulajdonú ingatlanokat is: információink szerint ezek között a termőföldek mellett erdők és utak is találhatók.

Több polgármesternél a legújabb fejleményekről is érdeklődtünk. Farkas István Attila (független), Kismarja első embere azt mondta, a mintegy 1200 lelkes faluban egy konferenciatermet vettek át a katonák elszállásolására, ott körülbelül 80 személyt tudnak elhelyezni. Mellette két konténert helyeztek el, amiben vécé- és fürdési szükségleteiket elégíthetik ki, ha majd épül a kerítés. Ezen kívül a kultúrházat jelölték ki étkezésre.

Berekböszörményben a kultúrház lehet majd a katonák ideiglenes otthona. Nagy Ernő (független) polgármester elmondta: a falu 13 kilométeres határszakaszán tereprendezést már végeztek, s felmérték, milyen munkálatokra van még szükség. Elmondta, február végén falugyűlésen tájékoztatta a lakosságot a fejleményekről. Úgy tapasztalja, az emberek kíváncsiak, érdeklődnek, főleg a múlt heti brüsszeli merényletek után nyugtalankodnak. Abban bíznak, hogy Románia is lezárja majd a szerb és a bolgár határt, így elkerüli a közel 2000 lakosú települést az emberáradat.

HBN–SZZSL, ÉP


Igazolni kell

Az érintett tulajdonosokat levélben értesítik, értesítették a határozatról. A kártalanítás összegét egy összegben, azonnal, bírói teljesítési letétként a Debreceni Törvényszék Bírósági Gazdasági Hivatal letéti számlájára utalja át, amelyet addig tartanak ott, amíg a tulajdonosok jogosultságukat hitelt érdemlően igazolják. Felülvizsgálati kérelem benyújtására van lehetőség, ezt 30 napon belül lehet megtenni. Felhívják azonban a figyelmet arra, hogy ez nem képezi akadályát az ingatlan igénybevételének.


Nyugalom a zöldhatáron

Néhány hete adtunk arról hírt, hogy Bagamérban öt határsértőt, feltehetően migránst fogtak el, akik illegálisan léptek be az országba Románia felől. Mennyire volt ez egyedi eset, és történt-e hasonló ebben az évben? Ezekre a kérdésekre kértünk választ a rendőrségtől. A megyei főkapitányságtól kapott információ szerint a megye területén március közepéig összesen ennyi tiltott határátlépést észleltek, az előző év hasonló időszakában pedig ez a szám nyolc volt. Tavaly összesen 42 illegális határátlépőt fogtak el, akik Románia felől érkeztek Magyarországra.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában