Helyi közélet

2016.04.02. 12:55

Gyógyír a megtört lélekre: csokoládé

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A 19. században már gyógyszertárakban árulták a kakaóporból készült termékeket.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A 19. században már gyógyszertárakban árulták a kakaóporból készült termékeket.

Fehér csokoládé, étcsokoládé, csilis csoki vagy különleges epres? A világ minden táján népszerű a finomság, és szinte mindenki szívesen hódol a kakaóbabból készült édesség nyújtotta élvezeteknek.

A csokoládé története másfél ezer évre tekint vissza. A legendák szerint a maják és a toltékok voltak az elsők, akik megkóstolták a környezetükben élő Theobroma caco fa termését. A húsos burokból kikapart magokat megszárítva, és folyadékkal elkeverve fogyasztották. Bár az íze szörnyű lehetett, az őslakosokat leigázó aztékok mégis átvették a szokást. Sőt, tovább is fejlesztették: a még mindig keserű „kakaót” chilivel, vaníliával és egyéb fűszerekkel ízesítették.

Jótékony hatások

A 19. században már gyógyszertárakban árulták a kakaóporból készült termékeket, de a csokit még ma is a megtört lélek gyógyírének tartják. A benne található szőlőcukor hirtelen emeli meg a vércukorszintet, ami a szerotonin, vagyis a „boldogsághormon” szintjének emelkedésével jár. A csokoládé emellett csökkenti a vérnyomást és véd a szívinfarktustól is.

A legnagyobb

A világ legnagyobb csokoládétáblája a Guiness Rekordok Könyve szerint 5792 kilogramm, azaz majdnem hat tonna volt. A 4 méter széles és 4 méter hosszú tömény élvezetet egy, az Egyesült Királyságban található cég készíttette annak 100. jubileumára cukor, tejpor, kakaóvaj, kakaómassza, vaj, olaj és emulgeálószer felhasználásával. A rekord érdekében 50 ember 10 órán át dolgozott, hogy a massza a formába kerüljön, és 3 napig dermedt a folyékony csoki.

A legkülönlegesebb

Eszébe jutott már valakinek beleharapni egy dalba? A kérdés nem őrültség, egy francia lemezlovas ugyanis megkísérelte a lehetetlent. Breakbot 2012-ben gondolt egyet, és ehető formában, 100 százalékban csokoládéból készült „bakeliten” adta ki egyik albumát. A lemezből mindössze 120 darab készült, és átszámolva körülbelül 6 ezer forintért árulták darabját. Aki pedig megvette, az első és utolsó hallgatás után akár meg is ehette a dalokat.

Csokis művészetek

A csokoládét a legtöbb művészeti ágban megjelenítették, a cukrászattól elkezdve a szobrászaton át a filmekig. Egy csapat konstruktőr például 6 ezer tábla ilyen finomságból készített egy gigantikus, 4 méter magas, 2 méter széles és 2 méter mély nyulat Brazíliában, egy belga művész pedig a világ legnagyobb, 34 méter hosszú gőzmozdonyát építette meg belga csokiból. A filmművészet terén pedig az egyik legemlékezetesebb alkotás a Csokoládé című film. Az alkotásban Juliette Binoche egy álmos francia kisváros lakóit ismerteti meg a messziről jött, bűnös szenvedéllyel, mindeközben pedig a Johnny Depp által játszott karakterrel szerelem szövődik közöttük.

HBN


Van, akinek le kell mondani róla

Aki rendszeresen fogyaszt pralinékat, táblás csokikat, bonbonokat, számolhat vele, hogy a csípő és has környékén jelentős zsírpárnák alakulnak ki. Egy 100 grammos tejcsokoládé tábla 35 százalékos zsír-, és 50 százalékos cukortartalmával valódi energiabomba.

A cukorbetegeknek, a magas vérnyomásban, érelme­szesedésben szenvedőknek, valamint azoknak, akiknek magas a vérzsírszintjük még óvatosabbaknak kell lenniük, vagy teljesen le kell mondaniuk erről az élvezetről. Innovatív gyártók olyan csomagolásokat hoztak forgalomba, amelyek jelzik nekünk, hogy egy kockánál álljunk meg, osszuk be az édességet.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában