Helyi közélet

2016.04.08. 18:13

Emelnék az oktatás színvonalát

Debrecen - Az iskolák önkormányzati felügyeletét sürgeti az Együtt.

Debrecen - Az iskolák önkormányzati felügyeletét sürgeti az Együtt.

„Változást az oktatáspolitikában!” címmel Debrecenben is kampányt indít az Együtt. Legfőbb céljuk, az oktatás színvonalának emelése, és az, hogy az önkormányzatok visszakaphassák intézményeiket a Klik-től. Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón elmondta, a közoktatással, alapvető és jól látható gondok vannak, melyeket a kormány szándékosan elhanyagol.

– A siker érdekében a közoktatásba nagyobb összegeket kell fektetni, hiszen éves szinten több százmilliárd forintot vontak ki a szektorból. A Klik létrehozásával kialakított centralizálási kísérletről bebizonyosodott, hogy nem működik, ezt azonnal meg kell szüntetni. A mi javaslatunk, hogy a korábbi fenntartóknak fel kell ajánlani az intézményeket, aki akarja, visszavehesse az iskolákat.

A politikus szerint oktatási rendszert újjá kell építeni. Az összes nemzetközi felmérés azt mutatja, hogy a közoktatás színvonala drámaian romlott hazánkban, az utóbbi években. A tanárok túlterheltek, rossz a tanterv. Ők kidolgozták a saját oktatási programjukat, amelynek célja a Klik megszüntetése, a tananyag mennyiségének csökkentése, a tankötelezett életkor növelése és a pedagógusok béremelése.

Az Együtt szerint a fiatalokat alkalmassá kell tenni a munkavégzésre. Javasolják, hogy egy évvel növeljék az általános iskolai képzés időtartamát. Ezzel több időt kapnak a pedagógusoknak, hogy megtanítsák a gyerekeknek az alapvető kompetenciákat. A szakképzés ebben a formában megbukott, komoly változtatásokra van ahhoz szükség, hogy a frissen végzettek a munkaerőpiacra kikerülve alkalmasak legyenek a munkavégzésre.

Rutz Tamás, a párt politikai tanácsának tagja elmondta, helyi kampányuk célja, hogy Debrecen vegye vissza a helyi iskolák irányítását a Klik-től. – Kezdeményezésünket elsőször társadalmi és szakmai vitára bocsátjuk, hogy megismerjük a pedagógus társadalom véleményét. A programunkat addig folytatjuk amíg el nem érjük a célunkat.

Keretbe

Pósán László: Szabó Szabolcs nem látja reálisan a világot

– Meglepődve hallom, hogy Szabolcs Szabolcs képviselő úr, aki ott van a parlamentben, tudatosan vagy nem, de zöldségeket beszél – reagált az Együtt sajtótájékoztatóján elhangzottakra Pósán László (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselője. – Neki nagyon jól kell tudnia, hogy a Klik a mostani formájában megszűnik. A közoktatással kapcsolatban pedig had frissítsem fel: kormányzat erre a területre idén 38 milliárd forintot csoportosított át, a pedagógusi életpálya bevezetésével pedig minden évben ütemezett a béremelkedés. A szakképzéssel kapcsolatban számomra kiderült, hogy Szabó Szabolcs nem látja reálisan a világot. A szakemberképzésnél a gazdasági szereplők véleménye a legfontosabb, ők pedig egyértelműen kijelentették, hogy a duális képzés bevezetését hasznosnak, előremutatónak ítélik. Sértőnek tartom azt a kijelentését, hogy a mai fiatalok az iskolapadból kikerülve nem alkalmasok a munkavégzésre. Rutz Tamásnak pedig sok szerencsét kívánok a kezdeményezésükhöz, bár a megyei jogú városok szövetsége egyértelműen kinyilvánította, hogy nem kéri vissza az iskolákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában